Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το καλό μπλε σερβίτσιο» της Ιφιγένειας Τέκου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

της Άννας Δραγάτση


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Τέκου με τίτλο «Το καλό μπλε σερβίτσιο». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, κάποια από τα οποία αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα της συγγραφέως. Αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό η φρίκη του διωγμού των Ελλήνων από την Σμύρνη καθώς και η ζωή και η καθημερινότητα που προηγήθηκε της καταστροφής στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη.

Η ιστορία ξεκινά στην Σμύρνη το 1913. Η Μαργή, μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αναγκάζεται, για να επιβιώσει η οικογένεια της, να γίνει πληροφοριοδότρια των Βρετανών. Αυτή η ιδιότητα της θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της και όλοι θα τη θεωρήσουν νεκρή. Η μικρή της κόρη αναλαμβάνει την ιδιαίτερη φροντίδα του αδερφού της. Τα δύο παιδιά μένουν με τον ψυχρό πατέρα τους. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο Έντουαρντ, συνεργάτης της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, ο οποίος θέτει υπό την προστασία του τα δύο παιδιά.

Η Διδώ και ο Διονύσης μεγαλώνουν στη διώροφη οικία στην οδό Κλάδου του Έντουαρντ, αγνοώντας πως ο κηδεμόνα τους γνώριζε και συνεργαζόταν με την μητέρα τους. Με το πέρασμα των επόμενων χρόνων, η Διδώ εφοδιάζεται με γνώσεις, ανακαλύπτει τις ικανότητες που την μετατρέπουν σε μια πολύτιμη κατάσκοπο. Παράλληλα ο Έντουαρντ παλεύει να κρύψει το ερωτικό του αίσθημα για την προστατευόμενη του. Ένας αμοιβαίος έρωτας που δεν αργεί να φανερωθεί.
«Η Διδώ λοιπόν. Αυτή ήταν ο τρίτος άνθρωπος για την οποία νοιάστηκε με όλη του την καρδιά. Πόσος απροετοίμαστος είχε αποδειχθεί για τούτο το είδος της αγάπης, που δεν ήταν μόνο πατρικό ή φιλικό, χριστιανικό η ερωτικό, αλλά όλα αυτά μαζί κι ακόμα παραπάνω!»

Η ημέρα της φωτιάς θα σημαδέψει την Διδώ και θα την οδηγήσει στον ξεριζωμό από τον γενέθλιο τόπο της, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, στη συνοικία στο Πολύγωνο και θα προσπαθήσει να χτίσει μια νέα ζωή.

Η συγγραφέας επιτυγχάνει να παρουσιάσει άρτια δομημένους χαρακτήρες και ρεαλιστικούς ήρωες με αδυναμίες, ανησυχίες και ισχυρά συναισθήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Διδώ. Ένα κορίτσι που από τα πρώτα χρόνια της ζωής της βιώνει τον ρατσισμό για μάτια της που έχουν διαφορετικό χρώμα, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητο φορτίο από τον πατέρα της. Γνωρίζει την προστατευτική αγάπη και έπειτα τον έρωτα στο πρόσωπο του Έντουαρντ. Βιώνει τον ξεριζωμό, την εξορία και την απώλεια. Φέρει στη νέα της πατρίδα αναμνήσεις και ένα καλό σερβίτσιο με ένα ραγισμένο πιάτο.

«Ένα πιάτο που ράγισε στο ταξίδι για τη νέα πατρίδα θα υπενθυμίζει σε όλους πως ό,τι σπάει ξανακολλάει και ό,τι καταστρέφεται μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή. »

Τέλος, ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές στις μυστικές υπηρεσίες που έδρασαν εκείνη την εποχή, πληροφορίες που φωτίζουν σκοτεινές και άγνωστες πτυχές των γεγονότων εκείνων των χρόνων.

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ και ΔΕΞΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ, καθώς και το βιβλίο της για εφήβους YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. 

Πληροφορίες βιβλίου:

Ημ/νία έκδοσης: 22 Απρ 2021
Θεματική Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 480
Εικονογράφος:IDEAL IMAGE ΑΕ
ISBN: 978-618-01-3802-3



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...