Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το καλό μπλε σερβίτσιο» της Ιφιγένειας Τέκου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

της Άννας Δραγάτση


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Τέκου με τίτλο «Το καλό μπλε σερβίτσιο». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, κάποια από τα οποία αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα της συγγραφέως. Αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό η φρίκη του διωγμού των Ελλήνων από την Σμύρνη καθώς και η ζωή και η καθημερινότητα που προηγήθηκε της καταστροφής στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη.

Η ιστορία ξεκινά στην Σμύρνη το 1913. Η Μαργή, μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αναγκάζεται, για να επιβιώσει η οικογένεια της, να γίνει πληροφοριοδότρια των Βρετανών. Αυτή η ιδιότητα της θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της και όλοι θα τη θεωρήσουν νεκρή. Η μικρή της κόρη αναλαμβάνει την ιδιαίτερη φροντίδα του αδερφού της. Τα δύο παιδιά μένουν με τον ψυχρό πατέρα τους. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο Έντουαρντ, συνεργάτης της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, ο οποίος θέτει υπό την προστασία του τα δύο παιδιά.

Η Διδώ και ο Διονύσης μεγαλώνουν στη διώροφη οικία στην οδό Κλάδου του Έντουαρντ, αγνοώντας πως ο κηδεμόνα τους γνώριζε και συνεργαζόταν με την μητέρα τους. Με το πέρασμα των επόμενων χρόνων, η Διδώ εφοδιάζεται με γνώσεις, ανακαλύπτει τις ικανότητες που την μετατρέπουν σε μια πολύτιμη κατάσκοπο. Παράλληλα ο Έντουαρντ παλεύει να κρύψει το ερωτικό του αίσθημα για την προστατευόμενη του. Ένας αμοιβαίος έρωτας που δεν αργεί να φανερωθεί.
«Η Διδώ λοιπόν. Αυτή ήταν ο τρίτος άνθρωπος για την οποία νοιάστηκε με όλη του την καρδιά. Πόσος απροετοίμαστος είχε αποδειχθεί για τούτο το είδος της αγάπης, που δεν ήταν μόνο πατρικό ή φιλικό, χριστιανικό η ερωτικό, αλλά όλα αυτά μαζί κι ακόμα παραπάνω!»

Η ημέρα της φωτιάς θα σημαδέψει την Διδώ και θα την οδηγήσει στον ξεριζωμό από τον γενέθλιο τόπο της, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, στη συνοικία στο Πολύγωνο και θα προσπαθήσει να χτίσει μια νέα ζωή.

Η συγγραφέας επιτυγχάνει να παρουσιάσει άρτια δομημένους χαρακτήρες και ρεαλιστικούς ήρωες με αδυναμίες, ανησυχίες και ισχυρά συναισθήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Διδώ. Ένα κορίτσι που από τα πρώτα χρόνια της ζωής της βιώνει τον ρατσισμό για μάτια της που έχουν διαφορετικό χρώμα, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητο φορτίο από τον πατέρα της. Γνωρίζει την προστατευτική αγάπη και έπειτα τον έρωτα στο πρόσωπο του Έντουαρντ. Βιώνει τον ξεριζωμό, την εξορία και την απώλεια. Φέρει στη νέα της πατρίδα αναμνήσεις και ένα καλό σερβίτσιο με ένα ραγισμένο πιάτο.

«Ένα πιάτο που ράγισε στο ταξίδι για τη νέα πατρίδα θα υπενθυμίζει σε όλους πως ό,τι σπάει ξανακολλάει και ό,τι καταστρέφεται μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή. »

Τέλος, ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές στις μυστικές υπηρεσίες που έδρασαν εκείνη την εποχή, πληροφορίες που φωτίζουν σκοτεινές και άγνωστες πτυχές των γεγονότων εκείνων των χρόνων.

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ και ΔΕΞΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ, καθώς και το βιβλίο της για εφήβους YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. 

Πληροφορίες βιβλίου:

Ημ/νία έκδοσης: 22 Απρ 2021
Θεματική Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 480
Εικονογράφος:IDEAL IMAGE ΑΕ
ISBN: 978-618-01-3802-3



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως | 1 - 17 Σεπτεμβρίου 2023

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023. Φεστιβάλ Βιβλίου- Διοργανωτές  Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, αναγνωρισμένο, πλέον, ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, πραγματοποιεί το 2023 μία μεγάλη επιστροφή.  Το σύνολο, σχεδόν

Κατερίνα Γαϊτάνου: Η λογοτεχνία έχει το προνόμιο να «κατασκευάζει» ανάλογα με τις εκάστοτε τάσεις τις αξίες και τους χαρακτήρες των ηρώων της

Η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου, με αφορμή την έκδοση της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο "Κάμερα" απάντησε στις ερωτήσεις μας. Πως προέκυψε ο τίτλος της συλλογής σας; Ο τίτλος της συλλογής προέκυψε τελείως αυθόρμητα – ένα απόγευμα που κοιτούσα φωτογραφίες από τα ταξίδια μου στο Instagram σκέφτηκα ότι οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με κάποιο μικρό κείμενο. Άρα λογικά θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, ένα μικρό διήγημα να «αντιπροσωπεύεται» από μία νοερή φωτογραφία. Κάτι σαν φιλμογράφηση της σκέψης. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Νομίζω η ανάγκη μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποιες κοινές σκέψεις και συναισθήματα. Στα διηγήματα σας ζωντανεύουν εικόνες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας πιστεύετε πως η έννοια της αθωότητας έχει αλλάξει νόημα σήμερα; Η έννοια της αθωότητας όπως τη θέτετε κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ. Η πραγματικότητα, σύγχρονη ή μη, είναι το ακριβώς αντίθετο από οτιδήποτε φερόμενο ως αθώο, διότι κάτι

Τριήμερο Αφιέρωμα στον Stephen King

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βασιλιά  θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Παναθήναια. Παράλληλα αποκλειστικά θα είναι διαθέσιμο το νέο βιβλίο του Stephen King «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Παναθήναια και τον Ηλία Φουντούλη διοργανώνουν το πρώτο Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stephen King. Ένα αφιέρωμα εμπνευσμένο από τον πιο γνωστό συγγραφέα τρόμου με ένα τεράστιο έργο που καλύπτει πολλές δεκαετίες και αμέτρητα μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Πολλές από τις ιστορίες του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες κάνοντας έτσι γνωστό τον Stephen King και σε ένα άλλο διαφορετικό κοινό. Αυτό το καλοκαίρι, τρεις ταινίες μας συστήνουν τον πολυποίκιλο κόσμο του δημιουργού αλλά και το πολύπλευρο ύφος γραφής ενός συγγραφέα που μπορεί να γράφει κυρίως ιστορίες τρόμου, αλλά έχει πολλά ακόμη να μας αφηγηθεί. Ακολουθούν οι ταινίες του αφιερώματος Stephen King στον κινηματο