Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφίβια τέρατα, Ιστορίες στον δρόμο για τη λίμνη, Κώστας Πούλος 



Πρόκειται για σαράντα ιστορίες άλλοτε με φόντο το αστικό τοπίο και άλλοτε τοποθετημένες στην εποχή του καλοκαιριού, έχουν τη μορφή της εκμυστύρρευσης. Παρουσιάζονται γεγονότα που διαταράσσουν την καθημερινότητα των ηρώων και στιγματίζουν την ζωή τους. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της πραγματικότητας με ήρωες που χαρακτηρίζονται από απελπισία με στίγματα ελπίδας για την επόμενη ημέρα.


"Ένοχες και αθώες ταυτόχρονα, οι μικρές αυτές αμφίβιες, αλλά και τραγικές φιγούρες αγωνίζονται να αγγίξουν ένα, μικρό έστω, τμήμα του νοήματος ώστε να εισπράξουν, εντέλει, το κομμάτι της ευτυχίας που τους αναλογεί."

Ο θάνατος, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η φιλία, η απιστία, ο εθισμός, η αυτοχειρία είναι κάποια από τα θέματα που πρωταγωνιστούν στα διηγήματα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα του συγγραφέα, που βρίσκονται στο ξεκίνημα κάθε ιστορίας, υπογραμμίζουν την απουσία της ζωντάνια, των φωτεινών και έντονων χρωμάτων της ζωής.

Ο λόγος των ιστοριών είναι απλός και λακωνικός. Αξιοσημείωτος είναι ο αριστουργηματικός χειρισμός της γλώσσας από τον συγγραφέα. Αναδυκνύεται πως μια συλλαβή μπορεί να αλλάξει όχι μόνο το νόημα μιας λέξης αλλά και την εξέλιξη ζωής ενός ανθρώπου. Κάτι που συναντάμε στο διηγήμα "Φι", όπου περιγράφεται η επιθυμία ενός πατέρα να συνεχίσει ο γιος του την παράδοση και να γίνει λαουτιέρης. Ακόμη, στο γράμμα ενός αυτόχειρα πατέρα, που φυλάει ο γιος του και αναφέρει πως δεν έχει νόημα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου σβήστηκε το "δεν".

Στο ομώνυμο με τον τίτλο διηγήμα μια παρέα φίλων συναντούν δέντρα που αναγκάστηκαν να πνίγουν στο βυθό της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα. Τα κλαδιά των δέντρων που μοιάζουν ανθρώπινα αναζητούν εκδίκηση και προσπαθούν να βρεθούν πάλι στην επιφάνεια και το οξυγόνο.

Η παρούσα συλλογή με διηγήματα που δεν έχουν κοινό θέμα καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει τι κρύβει ο αινιγματικός και πρωτότυπος τίτλος. Παράλληλα, καλείται να απαντήσει και σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα με τα οποία ο συγγραφέας επιλέγει να κλείσει κάποιες από τις ιστορίες του.

"Μια εβδομάδα άγριες διακοπές, με κολύμπι και ψάρεμα, μούσι χειροποίητη και επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς τραπέζι. Με λέξεις. Και τσακωμοί για λέξεις που υπάρχουν και για λέξεις που δεν υπάρχουν. "Αλανάριστος", για παράδειγμα. Μια τόσο σπάνια και συνάμα ασήμαντη λέξη, που είναι ικανή να επηρεάσει αρνητικά, να τεμαχίσει η και να συνθλίψει μια ολόκληρη εβδομάδα φοιτητικών διακοπών.
Υπάρχει η λέξη "αλανάριστος" Η δεν υπάρχει; Άντε να βρεις λεξικό σε αυτή την ερημιά. " (σελίδα 55).

Ο συγγραφέας:

Γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Wurzburg και Μονάχου και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε γυμνάσια και λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος βιβλίων για μεγάλους και κυρίως για παιδιά σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Λιβάνης, Μπουκουμάνης, Το Ροδακιό, Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο). Κυριότεροι τίτλοι παιδικών βιβλίων: Ο ήλιος στον κήπο, Μισό σοκολατάκι είναι σαν ένα ψέμα, Ένα παγωτό διαρκεί λίγο, Ο Νίκος και ο λύκος, Ο ζωγράφος Θεόφιλος, Μαρία Κάλλας, Σεχραζάτ κ.ά. Η παιδική σειρά βιβλίων «Τα Ελληνικά» (εκδ. Παπαδόπουλος) περιλαμβάνει κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο ως τις μέρες μας διασκευασμένα για παιδιά. Επίσης έχει ασχοληθεί με αναγνώσεις, επιμέλειες και κριτικές/παρουσιάσεις βιβλίων σε περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν παρασταθεί στο θέατρο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιγά τα αυγά! και Παππού;, έντεκα τίτλοι στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια: Το αίνιγμα της Σφίγγας, Το τραγούδι των Σειρήνων, Η οργή του Εγκέλαδου, Στη σκιά των Κενταύρων, Λαβύρινθος και Μινώταυρος, Είμαι ο Ποσειδώνας, Είμαι η Αθηνά, Είμαι ο Ερμής, Είμαι η Αφροδίτη, Είμαι ο Απόλλωνας, Είμαι ο Άρης, καθώς και οι διασκευές Ο πρώτος μου Θερβάντες: Δον Κιχώτης και Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως | 1 - 17 Σεπτεμβρίου 2023

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023. Φεστιβάλ Βιβλίου- Διοργανωτές  Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, αναγνωρισμένο, πλέον, ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, πραγματοποιεί το 2023 μία μεγάλη επιστροφή.  Το σύνολο, σχεδόν

Κατερίνα Γαϊτάνου: Η λογοτεχνία έχει το προνόμιο να «κατασκευάζει» ανάλογα με τις εκάστοτε τάσεις τις αξίες και τους χαρακτήρες των ηρώων της

Η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου, με αφορμή την έκδοση της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο "Κάμερα" απάντησε στις ερωτήσεις μας. Πως προέκυψε ο τίτλος της συλλογής σας; Ο τίτλος της συλλογής προέκυψε τελείως αυθόρμητα – ένα απόγευμα που κοιτούσα φωτογραφίες από τα ταξίδια μου στο Instagram σκέφτηκα ότι οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με κάποιο μικρό κείμενο. Άρα λογικά θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, ένα μικρό διήγημα να «αντιπροσωπεύεται» από μία νοερή φωτογραφία. Κάτι σαν φιλμογράφηση της σκέψης. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Νομίζω η ανάγκη μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποιες κοινές σκέψεις και συναισθήματα. Στα διηγήματα σας ζωντανεύουν εικόνες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας πιστεύετε πως η έννοια της αθωότητας έχει αλλάξει νόημα σήμερα; Η έννοια της αθωότητας όπως τη θέτετε κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ. Η πραγματικότητα, σύγχρονη ή μη, είναι το ακριβώς αντίθετο από οτιδήποτε φερόμενο ως αθώο, διότι κάτι

Τριήμερο Αφιέρωμα στον Stephen King

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βασιλιά  θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Παναθήναια. Παράλληλα αποκλειστικά θα είναι διαθέσιμο το νέο βιβλίο του Stephen King «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Παναθήναια και τον Ηλία Φουντούλη διοργανώνουν το πρώτο Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stephen King. Ένα αφιέρωμα εμπνευσμένο από τον πιο γνωστό συγγραφέα τρόμου με ένα τεράστιο έργο που καλύπτει πολλές δεκαετίες και αμέτρητα μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Πολλές από τις ιστορίες του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες κάνοντας έτσι γνωστό τον Stephen King και σε ένα άλλο διαφορετικό κοινό. Αυτό το καλοκαίρι, τρεις ταινίες μας συστήνουν τον πολυποίκιλο κόσμο του δημιουργού αλλά και το πολύπλευρο ύφος γραφής ενός συγγραφέα που μπορεί να γράφει κυρίως ιστορίες τρόμου, αλλά έχει πολλά ακόμη να μας αφηγηθεί. Ακολουθούν οι ταινίες του αφιερώματος Stephen King στον κινηματο