Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμφίβια τέρατα, Ιστορίες στον δρόμο για τη λίμνη, Κώστας Πούλος 



Πρόκειται για σαράντα ιστορίες άλλοτε με φόντο το αστικό τοπίο και άλλοτε τοποθετημένες στην εποχή του καλοκαιριού, έχουν τη μορφή της εκμυστύρρευσης. Παρουσιάζονται γεγονότα που διαταράσσουν την καθημερινότητα των ηρώων και στιγματίζουν την ζωή τους. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της πραγματικότητας με ήρωες που χαρακτηρίζονται από απελπισία με στίγματα ελπίδας για την επόμενη ημέρα.


"Ένοχες και αθώες ταυτόχρονα, οι μικρές αυτές αμφίβιες, αλλά και τραγικές φιγούρες αγωνίζονται να αγγίξουν ένα, μικρό έστω, τμήμα του νοήματος ώστε να εισπράξουν, εντέλει, το κομμάτι της ευτυχίας που τους αναλογεί."

Ο θάνατος, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η φιλία, η απιστία, ο εθισμός, η αυτοχειρία είναι κάποια από τα θέματα που πρωταγωνιστούν στα διηγήματα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα του συγγραφέα, που βρίσκονται στο ξεκίνημα κάθε ιστορίας, υπογραμμίζουν την απουσία της ζωντάνια, των φωτεινών και έντονων χρωμάτων της ζωής.

Ο λόγος των ιστοριών είναι απλός και λακωνικός. Αξιοσημείωτος είναι ο αριστουργηματικός χειρισμός της γλώσσας από τον συγγραφέα. Αναδυκνύεται πως μια συλλαβή μπορεί να αλλάξει όχι μόνο το νόημα μιας λέξης αλλά και την εξέλιξη ζωής ενός ανθρώπου. Κάτι που συναντάμε στο διηγήμα "Φι", όπου περιγράφεται η επιθυμία ενός πατέρα να συνεχίσει ο γιος του την παράδοση και να γίνει λαουτιέρης. Ακόμη, στο γράμμα ενός αυτόχειρα πατέρα, που φυλάει ο γιος του και αναφέρει πως δεν έχει νόημα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου σβήστηκε το "δεν".

Στο ομώνυμο με τον τίτλο διηγήμα μια παρέα φίλων συναντούν δέντρα που αναγκάστηκαν να πνίγουν στο βυθό της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα. Τα κλαδιά των δέντρων που μοιάζουν ανθρώπινα αναζητούν εκδίκηση και προσπαθούν να βρεθούν πάλι στην επιφάνεια και το οξυγόνο.

Η παρούσα συλλογή με διηγήματα που δεν έχουν κοινό θέμα καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει τι κρύβει ο αινιγματικός και πρωτότυπος τίτλος. Παράλληλα, καλείται να απαντήσει και σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα με τα οποία ο συγγραφέας επιλέγει να κλείσει κάποιες από τις ιστορίες του.

"Μια εβδομάδα άγριες διακοπές, με κολύμπι και ψάρεμα, μούσι χειροποίητη και επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς τραπέζι. Με λέξεις. Και τσακωμοί για λέξεις που υπάρχουν και για λέξεις που δεν υπάρχουν. "Αλανάριστος", για παράδειγμα. Μια τόσο σπάνια και συνάμα ασήμαντη λέξη, που είναι ικανή να επηρεάσει αρνητικά, να τεμαχίσει η και να συνθλίψει μια ολόκληρη εβδομάδα φοιτητικών διακοπών.
Υπάρχει η λέξη "αλανάριστος" Η δεν υπάρχει; Άντε να βρεις λεξικό σε αυτή την ερημιά. " (σελίδα 55).

Ο συγγραφέας:

Γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Wurzburg και Μονάχου και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε γυμνάσια και λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος βιβλίων για μεγάλους και κυρίως για παιδιά σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Λιβάνης, Μπουκουμάνης, Το Ροδακιό, Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο). Κυριότεροι τίτλοι παιδικών βιβλίων: Ο ήλιος στον κήπο, Μισό σοκολατάκι είναι σαν ένα ψέμα, Ένα παγωτό διαρκεί λίγο, Ο Νίκος και ο λύκος, Ο ζωγράφος Θεόφιλος, Μαρία Κάλλας, Σεχραζάτ κ.ά. Η παιδική σειρά βιβλίων «Τα Ελληνικά» (εκδ. Παπαδόπουλος) περιλαμβάνει κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο ως τις μέρες μας διασκευασμένα για παιδιά. Επίσης έχει ασχοληθεί με αναγνώσεις, επιμέλειες και κριτικές/παρουσιάσεις βιβλίων σε περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν παρασταθεί στο θέατρο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιγά τα αυγά! και Παππού;, έντεκα τίτλοι στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια: Το αίνιγμα της Σφίγγας, Το τραγούδι των Σειρήνων, Η οργή του Εγκέλαδου, Στη σκιά των Κενταύρων, Λαβύρινθος και Μινώταυρος, Είμαι ο Ποσειδώνας, Είμαι η Αθηνά, Είμαι ο Ερμής, Είμαι η Αφροδίτη, Είμαι ο Απόλλωνας, Είμαι ο Άρης, καθώς και οι διασκευές Ο πρώτος μου Θερβάντες: Δον Κιχώτης και Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...