Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης


«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη».

Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα. Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι.

Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας. Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πορτρέτο της. Ο αφηγητής που είναι μέρος της καθημερινότητας της έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τους προβληματισμούς, το όραμά της, τις ανησυχίες της και τη καθοριστική της σημασία στις αποφάσεις και τη δράση του Όθωνα.


Παράλληλα, μέσα από τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές μας παρουσιάζονται σημαντικές προσωπικότητες της όπως ο Ι.Κωλλέτης, ο Α. Μαυροκορδάτος, ο Α. Σούτσος, η Δούκισσα της Πλακεντίας, ο Hans Christian Anderson και ο Α. Δαγκαβής, ο οποίος είναι φίλος με τον ήρωα-αφηγητή. Ο αριστουργηματικός συνδυασμός της πραγματικότητας με την μυθιστορία διατηρούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα. Η χρήση του α' προσώπου και οι ρεαλιστικές περιγραφές δημιουργούν ένα οικείο αναγνωστικό περιβάλλον.

« "Εκφράζω την ελπίδα ότι ένας νέος Πλούταρχος θα ανατείλει για να συγγράψει τον βίο του Όθωνος!"
Είχα την εντύπωση ότι αναφερόταν σε εμένα. Πίστεψα μάλιστα ότι με κοίταξε όταν το έλεγε αυτό-ήμουν εκεί, χωμένος μες στο πλήθος. Βέβαια, αν το καλοεξετάσει κάνεις, ο Πλούταρχος δεν έγραφε ποίηση, ενώ εγώ -όπως έχω επισημάνει- δεν είχα στραφεί ακόμα στην πεζογραφία.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και

«O Κήπος του Λουξεμβούργου και άλλα κείμενα» του Νίκου Αλιφέρη από τις εκδόσεις Άγρα

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο του Νίκου Αλιφέρη «O Κήπος του Λουξεμβούργου και άλλα κείμενα». « Εκπλήσσομαι πάντα όταν διαπιστώνω πως ο στοχασμός πάνω στις τέχνες και τα γράμματα μπορεί συχνά να μετατραπεί σε πολιτική σκέψη. Αν η πραγμάτωση ενός έργου τέχνης, λοιπόν, κατά τον εθνικό μας ποιητή, απαιτεί λογισμό και όνειρο, το ίδιο χρειάζεται και η πολιτική. Όχι μόνον από πλευράς πρωταγωνιστών αλλά ακόμη και για μια ισορροπημένη στάση όλων μας απέναντι στα πολιτικά πράγματα. [...] Δίχως τον λογισμό καταλήγουμε σ’ ένα συναισθηματικό έργο τέχνης. Η, αντιστοίχως, στην συναισθηματική στάση του πολίτη. Στην θολή ματιά που συσκοτίζει τον νου. Δίχως πάλι το όνειρο, το καλλιτεχνικό έργο δεν έχει πνοή. Η δε πολιτική στερείται οράματος και εντέλει ξεπέφτει σ’ έναν στεγνό πραγματισμό ». Οι Αθηναίοι ταξιτζήδες, η ανθρώπινη βλακεία, η κοινοτοπία, η ποίηση αλλά και η μετάφρασή της, οι σύγχρονοι Θερσίτες, οι μικροπολιτικοί, η 17 Νοέμβρη, η Αθηναϊκή Δημοκρατία κι ο Αριστοφάνης, ο Παπ