Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιούνιος: Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κέδρος



Νέοι τίτλοι βιβλίων κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για τα βιβλία «Το βουνό της σιωπής» του Βαγγέλη Κούτα, «Το τέλος του καλοκαιριού» του Άντερς ντε λα Μοτ, «Νυχτερινό Ταχυδρομείο» του Χόντα Μπαρακάτ και «ΕΓΩ, Ο ΣΙΚΙΝΝΟΣ, ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» της Εύης Πίνη.

«Το βουνό της σιωπής» του Βαγγέλη Κούτα



Το χωριό, πενήντα σπίτια όλα κι όλα μέσα σε καλαμιώνα, δεν χωράει τα όνειρα του έφηβου Ζώη. Αποφασίζει να αναζητήσει μια διαφορετική ζωή στην ανωνυμία της πρωτεύουσας, όπου σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπό της. Ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού αποχρωματίζεται, οι παλιοί του φόβοι βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και η υγεία του, ψυχική και σωματική, κλονίζεται σοβαρά. Αρρωσταίνει και, χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, καταλήγει στο κρεβάτι ενός σανατορίου. Σε αυτό τον καινούργιο κόσμο που είναι αναγκασμένος να υπάρξει, αποκτά αυτογνωσία και φίλους. Ωστόσο ο δρόμος προς την ενηλικίωση είναι επώδυνος, καθώς τα τραύματα του παρελθόντος δεν έχουν κλείσει και το παρόν φαντάζει ένα δύσβατο βουνό. Θα τα καταφέρει;
Ο αγώνας επιβίωσης ενός νεαρού άντρα, μεσούσης της Επταετίας, στην πάλη του με ορατά και αόρατα θηρία.

«Το τέλος του καλοκαιριού» του Άντερς ντε λα Μοτ



Μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας, ένα μικρό αγόρι εξαφανίζεται. Το μόνο ίχνος που αφήνει πίσω του είναι ένα παπούτσι. Οι συντονισμένες προσπάθειες της αστυνομίας και της τοπικής κοινότητας δεν αρκούν για να εντοπιστεί το παιδί και οι φήμες οργιάζουν. Όταν τελικά η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, η οδύνη και η αβεβαιότητα οδηγούν την οικογένεια σε κατάρρευση.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Βέρα, η αδελφή του εξαφανισμένου αγοριού, εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στη Στοκχόλμη. Μια μέρα εμφανίζεται ένας νεαρός που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα που επιβλέπει. Η ιστορία του μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της και αναστατώνει τη Βέρα. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;
Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με δυνατούς χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή. Ήταν υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (2016) και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

«Νυχτερινό Ταχυδρομείο» του Χόντα Μπαρακάτ 




Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας (IPAF) 2019

Επιστολές προς τη μητέρα, τον πατέρα, τον αδελφό, την ερωμένη, που γράφτηκαν ως πράξη εξομολόγησης, αυτοπροσδιορισμού και εξιλέωσης.
Ανεπίδοτες επιστολές που χάθηκαν στη δίνη του χρόνου, όπως και οι άνθρωποι που τις έγραψαν: μετανάστες, εξόριστοι της ζωής, παραβάτες, άνθρωποι ηττημένοι από τις συνθήκες και τις προσωπικές τους επιλογές, που αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής, την πορεία προς τη λύτρωση και τη συγχώρεση, και νοσταλγούν έναν κόσμο που έχει χαθεί οριστικά.
Με γλώσσα ανεπιτήδευτη, λιτή και υπαινικτική η Χόντα Μπαρακάτ θίγει θέματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Άραβας, εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας του, χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που πασχίζει να αφήσει πίσω της τα τραύματα του παρελθόντος και να ορθοποδίσει.


 «ΕΓΩ, Ο ΣΙΚΙΝΝΟΣ, ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» της Εύης Πίνη



Καθώς η ζωή μου πλησιάζει στο τέλος της ο νους μου γυρίζει συνεχώς πίσω, στην πατρίδα και στο σπίτι μου. Θυμάμαι τους γονείς μου, έτσι όπως τους άφησα για να αναζητήσω την τύχη μου. Συχνά τους μιλάω... Μου αρέσει να μιλάω ξανά τη γλώσσα μου. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που τη μίλησα για τελευταία φορά. Από τότε στη Σαλαμίνα. Εκείνοι που με άκουσαν με νόμισαν δικό τους, με πίστεψαν. Δικός τους, ναι. Αλλά δεν έλεγα την αλήθεια.
Πολλοί θα πουν ίσως πως ήμουν προδότης, πως πρόδωσα την πατρίδα μου. Μα και αν μιλούσα, πάλι προδότης δεν θα ήμουν; Εσείς θα κρίνετε, αφού ακούσετε την ιστορία μου.
Ονομάζομαι Σίκιννος και ήμουν δούλος του Θεμιστοκλή.
Με αυτά τα λόγια ξεκινά την αφήγησή του ο ήρωας του βιβλίου, ο γέροντας Σίκιννος, που έζησε κοντά στον Θεμιστοκλή τη μεγάλη σύγκρουση των Ελλήνων και των Περσών.
Χρόνια μετά, και ενώ έχει φύγει από την Αθήνα για να εγκατασταθεί σε μια μικρή πόλη της Βοιωτίας, ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις μιας πολυτάραχης ζωής και τα όσα έζησε στα στενά της Σαλαμίνας.
Την αφήγηση του Σίκιννου πλαισιώνουν δύο ενότητες με πληροφορίες για τα πρόσωπα, τα πράγματα και τα γεγονότα της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως | 1 - 17 Σεπτεμβρίου 2023

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023. Φεστιβάλ Βιβλίου- Διοργανωτές  Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, αναγνωρισμένο, πλέον, ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, πραγματοποιεί το 2023 μία μεγάλη επιστροφή.  Το σύνολο, σχεδόν

Κατερίνα Γαϊτάνου: Η λογοτεχνία έχει το προνόμιο να «κατασκευάζει» ανάλογα με τις εκάστοτε τάσεις τις αξίες και τους χαρακτήρες των ηρώων της

Η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου, με αφορμή την έκδοση της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο "Κάμερα" απάντησε στις ερωτήσεις μας. Πως προέκυψε ο τίτλος της συλλογής σας; Ο τίτλος της συλλογής προέκυψε τελείως αυθόρμητα – ένα απόγευμα που κοιτούσα φωτογραφίες από τα ταξίδια μου στο Instagram σκέφτηκα ότι οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με κάποιο μικρό κείμενο. Άρα λογικά θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, ένα μικρό διήγημα να «αντιπροσωπεύεται» από μία νοερή φωτογραφία. Κάτι σαν φιλμογράφηση της σκέψης. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Νομίζω η ανάγκη μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποιες κοινές σκέψεις και συναισθήματα. Στα διηγήματα σας ζωντανεύουν εικόνες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας πιστεύετε πως η έννοια της αθωότητας έχει αλλάξει νόημα σήμερα; Η έννοια της αθωότητας όπως τη θέτετε κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ. Η πραγματικότητα, σύγχρονη ή μη, είναι το ακριβώς αντίθετο από οτιδήποτε φερόμενο ως αθώο, διότι κάτι

Τριήμερο Αφιέρωμα στον Stephen King

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βασιλιά  θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Παναθήναια. Παράλληλα αποκλειστικά θα είναι διαθέσιμο το νέο βιβλίο του Stephen King «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Παναθήναια και τον Ηλία Φουντούλη διοργανώνουν το πρώτο Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stephen King. Ένα αφιέρωμα εμπνευσμένο από τον πιο γνωστό συγγραφέα τρόμου με ένα τεράστιο έργο που καλύπτει πολλές δεκαετίες και αμέτρητα μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Πολλές από τις ιστορίες του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες κάνοντας έτσι γνωστό τον Stephen King και σε ένα άλλο διαφορετικό κοινό. Αυτό το καλοκαίρι, τρεις ταινίες μας συστήνουν τον πολυποίκιλο κόσμο του δημιουργού αλλά και το πολύπλευρο ύφος γραφής ενός συγγραφέα που μπορεί να γράφει κυρίως ιστορίες τρόμου, αλλά έχει πολλά ακόμη να μας αφηγηθεί. Ακολουθούν οι ταινίες του αφιερώματος Stephen King στον κινηματο