Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρουσίαση του βιβλίου «Αφορμές» του Κοραή Δαμάτη από τις εκδόσεις Βακχικόν

 



…….Αυτός ο κόσμος του Κοραή Δαμάτη είναι ένας καινούριος, γενναίος κόσμος. Τον

στεφανώνουν οι μικρές και οι μεγάλες ζωές, τα πέτρινα τα άνθη και ένα κράμα

αμφιβολίας και προκατάληψης. Ζωή και όνειρο διατρέχουν τις ιστορίες του

συγγραφέα, ζωή και όνειρο συνθέτουν τις σελίδες αυτού του συναξαριού που

προσεύχεται από σελίδα σε σελίδα στο όνομα μιας αθωότητας αμίαντης και ολότελα

χαμένης.

Απόστολος Θηβαίος  TVXS


Ο Κοραής Δαμάτης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αφορμές». Πρόκειται για τη δεύτερη συγγραφική του δουλειά μετά «Το Σπίτι Μόνο» που εκδόθηκε το 2016.

Μικρές ιστορίες που αν και  φαινομενικά δεν συνδέονται μεταξύ τους τις δένει η ίδια αφετηρία. Αφορμές… 

Η αφορμή από ένα συμβάν, η αφορμή από μια είδηση που δεν αναφέρεται στα δελτία ειδήσεων, από μια τυχαία συζήτηση που έγινε στο μετρό, από ένα περιστατικό στο δρόμο… 

Αφορμές που για έναν σκηνοθέτη γίνονται λεκτικές εικόνες και μεταφέρονται στο χαρτί .Ο σκηνοθέτης βοήθησε τον συγγραφέα αλλά όχι μόνον αυτός. Από τη μια τα πολλά χρόνια και η ιδιαιτερότητα αυτής της τέχνης, τα έργα, οι τόσες σημαίνουσες συνεργασίες, -τόσοι πολλοί άνθρωποι- κι απ’ την άλλη τα σαράντα τρία χρόνια διδασκαλίας, τα σεμινάρια, οι σπουδαίοι δάσκαλοι και ένα σωρό άλλα σημαντικά… όλα αυτά οδήγησαν τον σκηνοθέτη σε μια συνεχή παρατήρηση ερήμην του συγγραφέα, που ήταν και η αιτία των Αφορμών.



Ο Κοραής Δαμάτης αναφέρει σχετικά…

«Όλα είναι μια αφορμή αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αν σταθείς λίγο παράμερα από τις καταιγιστικές, σε καθημερινή βάση, ειδήσεις, θα βρεις εκατό λόγους, εκατό αφορμές για να περιγράψεις με τη δική του ματιά κάποιο γεγονός, ιδιαίτερα εκείνο που αποφάσισαν τα μέσα ενημέρωσης να τον περάσουν λαθραία. Υπάρχουν όμως κι αλλού αφορμές,… στη προσωπική σου ζωή, στη δουλειά σου, σε κάθε είδους συναναστροφές , στις αναμνήσεις σου, στο δρόμο, στις ανομολόγητες σκέψεις σου… Ναι, όλα γύρω μας και μέσα μας είναι αφορμές, αιτίες, κίνητρο».

Ο Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης και άνθρωπος του θεάτρου, αποδεικνύει με το πρόσφατο  βιβλίο του με μικρές ιστορίες ότι συχνά οι αφορμές μιας σπουδαίας γραφής βρίσκονται δίπλα μας, αρκεί η οξύτητα και η ευαισθησία του βλέμματος να τις ανακαλύπτει. Με μια γλώσσα πλούσια και εκφραστική που μεταποιείται σε εικόνες, ο Δαμάτης αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη εγκαρτέρηση, την απόγνωση, τη φευγαλέα χαρά, την αίσθηση της ματαιότητας, την έκθεση στον παραλογισμό της βίας, τα συνθήματα που ανανεώνουν για λίγο το όραμα της επανάστασης, τη συντριβή του ονείρου, την εκμετάλλευση, την αναλγησία, δηλαδή τη ζωή σε κάθε της έκφανση.

Διώνη Δημητριάδου  fractalart

«Δεν θυμάμαι, πότε ξεκίνησε αυτό το «παιχνίδι», ποια ανάγκη με οδήγησε να φρενάρω την κάμερα, να απομονώνω κάποιες ματιές, και οι σκέψεις που μου γέννησαν να καταλήξουν άλλοτε σε μικρές ιστορίες, κι άλλοτε σε ολιγόλογα συμπεράσματα. 

Ίσως, σκέφτομαι, ίσως αυτά που συνέβησαν σε δικούς μου ανθρώπους ή σε άγνωστους κι ανώνυμους, αλλά και οι ειδήσεις από εκατό πηγές, τα γεγονότα που εναλλάσσονται αστραπιαία, η άκρατη πληροφόρηση, -στρεβλή πολλές φορές- όλα αυτά, μαζί με μια έντονη ανάγκη εξιλέωσης μπροστά σ’ αυτόν τον καταιγισμό, να ήταν, τελικά, η αφορμή για αυτές τις Αφορμές».

Οι Αφορμές του Κοραή Δαμάτη αποτελούν μία γνήσια κατάθεση ψυχής από έναν άνθρωπο του θεάτρου, εραστή των λέξεων και του λόγου. 

Λεύκη Σαραντινού   literature

Σχέδια έκδοσης και εξωφύλλου: Σοφία Κουκουλίνη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...