Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας Φίλος από τα Παλιά της Κατερίνας Κοσμά


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή το βιβλίο της Κατερίνας Κοσμά με τίτλο "Ένας Φίλος από τα Παλιά". Πρόκειται για ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. 


Με φόντο τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου παρακολουθούμε την σκληρή καθημερινότητα δύο χωριών της Χαλκιδικής. Οι κεντρικοί χαρακτήρες τις ιστορίας είναι ο Γιάννης και ο Χρήστος, δύο αγόρια που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσω των συνεπειών του πολέμου, της βίας αυτής της ζοφερής εποχής. Ζουν με τον φόβο του θανάτου και την πείνα.

"Εν μέρει έχεις δίκιο, Χρήστο μου... Αλλά, είναι το ίδιο να πολεμά κανείς αυτόν που έρχεται με σκοπό να κατακτήσετε τη χώρα του και το ίνα πολεμά τα ίδια του τα αδέρφια;" είπε με έκδηλο τον πόνο στην φωνή του ο δάσκαλος. "

Οι δύο αδερφικοί φίλοι θα βιώσουν με σπαρακτικό τρόπο την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων. Ο Χρήστος γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του δασκάλου του, του ανθρώπου που του έκανε μαθήματα μαζί με κάποια άλλα παιδιά στο σπίτι του, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας του σχολείου. Ο Γιάννης βιώνει τον ξεριζωμό και τον χαμό του φίλου του, του Στέλιου. Παράλληλα με την πορεία των δυο φίλων, ένα κοινός του φίλος επηρεάζει τη ζωή τους.

Το παρόν βιβλίο επιτυγχάνει να προβάλει το ζήτημα της φιλίας, μιας σχέσης που βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, την αλήθεια και την αγάπη. Ακόμη υπογραμμίζεται η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να γνωρίζει τις ρίζες του, την ιστορία του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Γίνονται ενδιαφέρουσες αναφορές για τα ήθη και έθιμα της εποχής στο τόπο δράσης των ηρώων.

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το παρόν έργο μοναδικό είναι οι μαρτυρίες στις οποίες βασίζεται η ιστορία, πρόκειται για απλούς ανθρώπους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο που καταδικάζει τον πόλεμο.


"Παρόλο που ο πόλεμος ήταν πια παρελθόν  τα σημάδια που άφησε έμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο. Μπορεί εκείνος να έφυγε, άφησε όμως μια Ελλάδα σακατεμένη μια Ελλάδα ηθικά πληγωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη. Η φτώχεια μάστιζε τους Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τους γονάτιζε και δεν τους έδινε την παραμικρή δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν επιτέλους στη ζωή τους μια καινούρια αρχή, μια αρχή αισιόδοξη, γεμάτη ελπιδοφόρα όνειρα, μακριά από τη δίνη των αλλεπάλληλων πολέμων που για εννέα χρόνια παρέσυραν και διέλυαν τα πάντα στο διάβα τους." (Σελίδα. 527)

Βιογραφικό Συγγραφέα


Η Κατερίνα Κοσµά κατάγεται από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από το τµήµα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως φιλόλογος. ‘Έχει εκδώσει το βιβλίο «Γλώσσα Δ’ Δηµοτικού» (Χατζηθωµάς, 2007). Έχει γράψει διηγήµατα και τρία θεατρικά έργα· ένα κοινωνικό «Πρόταση ευτυχίας», ένα ιστορικό «Κανίβαλοι» και µια σύγχρονη κωµωδία «Να ζήσει η νύφη». Τα δύο πρώτα συγκαταλέχθηκαν στους φιναλίστ στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισµό του LGFF. Επίσης, έχει γράψει το κείµενο της θεατρικής παράστασης «Ένα κερί αρκεί(;)» για τον θίασο «Έννεπε Μούσα».
Το πρώτο της µυθιστόρηµα «Ένας φίλος από τα παλιά» κέρδισε το 2ο Διεθνές Βραβείο Video Poetica 2020.

Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...