Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

" και τα δικά σου, δικά μου" της Βίκυς Α. Γεωργοπούλου



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το τρίτο μυθιστόρημα της Βίκυς Α. Γεωργοπούλου με τίτλο "και τα δικά σου, δικά μου". 

Κεντρική ηρωίδα είναι η Μαριγώ, μια γυναίκα που ο αναγνώστης συναντά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της και την ακολουθεί μέχρι τα γεράματα της. Το ατίθασο κορίτσι αναπολεί τα νεανικά της χρόνια που διασκέδαζε με ξεγνοιασιά. 


Στο αφηγηματικό παρόν βρίσκεται στο πλάι του συζύγου της, του Παναγιώτη, και των παιδιών τους. Ο παρορμητικός της χαρακτήρας θα την οδηγήσει στην αναζήτηση του έρωτα και της αγάπης μακριά από την οικογένεια της.

Η φιλαργυρία και η έντονη επιθυμία της για άνοδο της κοινωνικής της θέσης θα της δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρακτικές ίντριγκας, μέσω των οποίων θα  απομακρύνει και οποιαδήποτε υπήρξε κοντά στον άνθρωπο, στο πρόσωπο του οποίου κάθε φορά έβρισκε το πάθος και τον έρωτα.

"Ήξερε τις παγίδες και τα παιχνίδια της, όλα ξεδιάντροπα, και τι κρυβόταν πίσω από αυτά, γιατί τώρα γνώριζε πως ό,τι είχε κάνει όσο ζούσε η Μαριγώ το είχε κάνει χωρίς έλεος για κανέναν, άλλον για να εκδικηθεί, άλλον για να τιμωρήσει,άλλον για να τον ξεγελάσει και να τον περιπαίξει, άλλον για να τον εκμεταλλευτεί και άλλον για να υον ευχαριστήσει για το πώς της είχε φερθεί, και πως είχε φροντίσει όλοι να μπερδευτούν μεταξύ τους και να μην μονιάσουν ποτέ".

Η Μαριγώ είναι μια ηρωίδα για την οποία ο αναγνώστης δεν νιώθει συμπόνια, ένας άνθρωπος που δεν έχει τύψεις για την συμπεριφορά της, για το πόσο έχει τραυματίζει τις ζωές των άλλων και κυρίως των παιδιών της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση ζωής της ηρωίδας: "Μάθε να γλεντάς τη ζωή που είναι μικρή". Η Μαριγώ χωρίς φόβο ζητά την απελευθέρωση από τα δεσμά ενός δυστυχισμένου γάμου, από τα οικογενειακά βάρη, τα "πρέπει" μιας μικρής επαρχιακής πόλης.

Ο αναγνώστης αγωνιά για το ποιον δρόμο θα διαλέξει. Μια δυναμική προσωπικότητα που μας επιτρέπει να προβληματιστούμε για τη δυσκολία κατάκτησης της προσωπικής μας ελευθερίας.

Με τριτοπρόσωπη αφήγηση και άμεση γραφή, η συγγραφέας παρουσιάζει, μέσω των ηρώων της, την κρισιμότητα που μπορεί να ενέχει η διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων και των καθοριστικών γεγονότων.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο έρωτες, αγάπες, μίση, πάθη και ίντριγκες.

Η συγγραφέας:


Η Βίκυ Α. Γεωργοπούλου γεννήθηκε στη Λυγιά Κορινθίας και ζει στην Αθήνα από τα εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Τα μυστήρια της Γλαύκης (εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, 2009) και Ή αυτή ή τίποτα (εκδόσεις Πολύτροπον, 2012). Το Και τα δικά σου, δικά μου είναι το τρίτο της μυθιστόρημα.



Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...