Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"σκόνη στο πρόσωπο" του Νίκου Ιατρού από τις εκδόσεις Ιωλκός

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός το πρώτο βιβλίο του Νίκου Ιατρού με τίτλο "σκόνη στο πρόσωπο". 

Στη παρούσα νουβέλα κυρίαρχο ρόλο έχουν οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ανατροπές της ζωής και ο φόβος της απώλειας. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί ζωής επηρεάζουν την εικόνα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για τις σχέσεις του για αυτό καλείται να διώξει τη "σκόνη" από το πρόσωπο του και να ανακαλύψει τον πραγματικό νόημα της ύπαρξης του. Παράλληλα αποτυπώνεται πως μία δύσκολη κατάσταση και οι αντίξοες συνθήκες μπορούν να σηματοδοτήσουν μία νέα αρχή.

Δύο ζευγάρια αποφασίζουν να εξερευνήσουν ένα σπήλαιο στη Μάνη, έχοντας διαβάσει για εκείνο σε ένα βιβλίο. Έτσι ένα σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οδηγού, τα δύο φιλικά ζευγάρια πηγαίνουν με ενθουσιασμό να εξερευνήσουν ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με το σκοτάδι και τον φόβο του θανάτου καθώς θα εγκλωβιστούν λόγω κατολίσθησης. Ακόμη η αφήγηση διακόπτεται από την ιστορία ζωής του Άγγελου, ενός εκ των κεντρικών ηρώων του βιβλίου, μία ιστορία που σημαδεύει ο χαμός αγαπημένων προσώπων.

"Προχωρούν σιωπηλοί. Σε πολλά σημεία η οροφή χαμηλώνει. Αναγκάζονται να γονατίσουν και να προχωρήσουν στα τέσσερα. Το νερό των ανοιξιάτικων βροχών φτάνει με καθυστέρηση στον υπόγειο κόσμο. Σταγόνες πέφτουν από ψηλά, ανακατεύονται με το χώμα και δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα λάσπης πάνω στα βράχια που τα κάνει γλιστερή και δυσκολεύει την πορεία τους." (Σελίδα 37)

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με γλαφυρές περιγραφές, που μας παρουσιάζει μια αλληγορία. Στη πρώτη σελίδα του βιβλίου ορίζεται το σπήλαιο ως μια οποιαδήποτε φυσική κοιλότητα στο εσωτερικό της γης στην οποία έχει πρόσβαση ο άνθρωπος.

Το σπήλαιο συμβολίζει τον εσωτερικό κόσμο του καθενός που έχει χρέος να ανακαλύψει, μια διαδικασία γεμάτη εμπόδια όπως η περιπέτεια των ηρώων. Την αλληγορία αυτή συμπληρώνει η αριστουργηματική και ρεαλιστική σκιαγράφηση των ηρώων, των ανησυχιών και σκέψεων τους.

Ο συγγραφέας: 


Ο Νίκος Ιατρού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Ζει στην Αθήνα κι εργάζεται στην εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και διευθυντής στο γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

Διακρίθηκε στους πανελλήνιους διαγωνισμούς «Hotel Καβάφης – Ένοικοι Γραφής» και στο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Books’ Journal» κι έχουν συμπεριληφθεί στο συλλογικό τόμο «Υπό το φως του Κ. Π. Καβάφη» (εκδόσεις Πατάκη, 2016). Η νουβέλα «Σκόνη στο πρόσωπο» (εκδόσεις Ιωλκός, 2017) είναι το πρώτο του βιβλίο.

Φωτογραφία και κείμενο: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...