Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η επιστροφή της Πηνελόπης της Νοέλ Μπάξερ: Το χθες και το σήμερα της Σμύρνης



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο της Νοέλ Μπάξερ με τίτλο "Η επιστροφή της Πηνελόπης". 

Έναν αιώνα μετά την Καταστροφή της Σμύρνης η Ελληνοβρετανίδα Πηνέλοπε Σάρεϊ επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της οικογένειας της. Η ηρωίδα έχοντας στις αποσκευές της πολύτιμους χάρτες, ένα κοχύλι, ένα κλειδί και ένα βιβλίο ομηρικής ποίησης αναζητά για οκτώ ημέρες αποτυπώματα και σημάδια του παρελθόντος και της ιστορίας των προγόνων της. Με λαχτάρα ανακαλύπτει μνήμες και συναισθήματα που μπορεί να μην τα έχει βιώσει η ίδια αλλά είχε ακούσει για αυτά μέσω των διηγήσεων από τη γιαγιά της και τη θεία της Ζοι, η οποία είχε επισκεφτεί και εκείνη την Σμύρνη λίγα χρόνια πριν. 


Η Σμύρνη που επισκέπτεται έχει πολλά νέα στοιχεία, το σχολείο των Σάρεϊ έχει αντικατασταθεί από μια πολυκατοικία, οι εκκλησίες, τα νοσοκομεία της εποχής έχουν καταστραφεί. Κάθε της βήμα της θυμίζει πως η πόλη καλύφθηκε από την στάχτη του πόνου και του θρήνου. Οι γειτονιές που μεγάλωσαν και έζησαν τα μέλη της οικογένειας της δεν υπάρχουν πια.

Στο ταξίδι της Πενέλοπε προς την αλήθεια θα την βοηθήσουν πρόσωπα που θεωρούν πως υπάρχει η ανάγκη να διασωθεί η Ιστορία, για αυτό και τις μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις, όπως ο Πιέρο, εκπρόσωπος της τελευταίας γενιάς Σμυρνιών ιταλικής καταγωγής.

Η Πένι θα αναχωρήσει οκτώ µέρες µετά, µε τη βεβαιότητα πως η παλιά Σµύρνη ανέµενε την επιστροφή της απογόνου! Και µε τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, µαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήµατα που της κληροδοτήθηκαν.

Μέσω της ρεαλιστικής γραφής δημιουργείται στον αναγνώστη η εικόνα μιας λεηλατημένης πόλης όπου οι κάτοικοι της ξεριζώνονται από τον τόπο τους, χάνουν την ταυτότητά τους, αφανίζονται.

"Ο αέρας το διήμερο της Μεγάλης Φωτιάς φυσούσε μανιασμένα. Μετέφερε στάχτη και σκόνη, κραυγές και ικεσίες, τη χαρακτηριστική οσμή της καταστροφής και το ανατριχιαστικό άγγιγμα, την τραχιά αφή του θανάτου" (σελίδα 229)

Μια ξεχωριστή ιστορία όπου οι οικογενειακοί δεσμοί έχουν σημαντικό ρόλο. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που ξέφευγε από την απλή καταγραφή των αιματηρών γεγονότων της Καταστροφής και προβάλει υπαρξιακά ζητήματα που σχετίζονται με το παρόν της ηρωίδας. Παράλληλα το έργο αναδεικνύει τη σημασία της καταγωγής και την ανάγκη διερεύνησης του παρελθόντος και της ιστορίας.

Τέλος, δύο στοιχεία του έργου που ξεχωρίζουν είναι οι αναφορές σε ομηρικά αποσπάσματα και η ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πραγματικότητας μαζί με τα στοιχεία της μυθιστορίας. 

Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελλάδα (Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και στην Αγγλία (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία). Εργάστηκε στη διαφήμιση και, μετά, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...