Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα, η αυτοβιογραφία του Βασίλη Βασιλικού





Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα, η αυτοβιογραφία του Βασίλη Βασιλικού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992, η παρούσα έκδοση αποτελεί την οριστική της έκδοση.

Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν εικόνες του παρελθόντος ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μια αυτοβιογραφία με εξομολογητικό χαρακτήρα που ο συγγραφέας δε διστάζει να αυτοσαρκαστεί και να ασκήσει κριτική, να δημιουργήσει διαπιστώσεις μέσω των λέξεων που τον οδηγούν σε συνειρμούς.

Σελίδες ημερολογίου με "σποραδικές αναμνήσεις" του συγγραφέα γιατί παιδικά του χρόνια, τη πολιτική δράση του πατέρα του, τα καλοκαίρια του στη Θάσο, την εγκατάσταση του σε πόλεις του εξωτερικού, στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τις δύο πόλεις που σημάδεψαν την πορεία της ζωής του, το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του συγγραφέα με προσωπικότητες όπως ο Αντώνης Σαμαράκης, τον Ζυλ Ντασέν, τον Τσιτσάνης, την Μελίνα Μερκούρη. Παράλληλα με την πολυτάραχη ζωή του συγγραφέα γίνονται σημαντικές αναφορές στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα με το πέρασμα των χρόνων, την περίοδο της Κατοχής και της δικτατορίας.

Η εγκιβωτισμένη αφήγηση μέσω του τεχνάσματος του alter ego του συγγραφέα εντείνει το αναγνωστικό ενδιαφέρον συνθέτοντας μια ημι-μυθιστορηματική αφήγηση. Τέλος, μέσω της εξιστόρησης της συγγραφικής πορείας του Βασίλη Βασιλικού παρουσιάζονται οι δυσκολίες της τέχνης της γραφής.

"Καλή μέρα σήμερα, Όμορφη και ζεστή. Παρ' όλη τη χτεσινή συννεφιά, δεν βγήκε άσχημη η μέρα. Όπως στον στρατό, οι τελευταίες μέρες είναι οι πιο δύσκολες. Μα το να γράφω δεν σημαίνει διαγράφω. Γράφω σημαίνει οραματίζομαι καινούριους κόσμους. Κι εγώ ψάχνω για τους παλιούς. Αυτούς που χάθηκαν για πάντα. Γι' αυτό κάθε συγγραφέας άλλο δεν κάνει τελικά πάρα να ψάχνει για τον δικό του χαμένο χρόνο."

Φωτογραφία και κείμενο: Άννα Δραγάτση 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...