Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Τοποθετούσα την Κωνσταντινούπολη από πάντα ως έναν τόπο πλασμένο από την γοητευτική μαγεία των μύθων και των θρύλων
Επιμέλεια συνέντευξης: 'Αννα Δραγάτση
O συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Χρυσό Αίμα» δέχτηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που επιλέξατε ως τόπο δράσης των ηρώων σας την Κωνσταντινούπολη;
Στο μυαλό μου την τοποθετούσα από πάντα ως έναν τόπο πλασμένο από την γοητευτική μαγεία των μύθων και των θρύλων. Επιβεβαίωσα μάλιστα αμέσως το πόσο ξεχωριστή είναι όταν την επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 2008. Από τότε πηγαίνω ξανά και ξανά και με το πέρασμα του χρόνου θεωρώ πως ήταν μοιραίο να γεννηθεί το «Χρυσό Αίμα».
Πόσο σημαντική είναι η προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς σήμερα;
Το θεωρώ αυτονόητο ηθικό καθήκον όλων μας.
Πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία έρευνας και μελέτης ιστορικών γεγονότων για τη συγγραφή του βιβλίου;
Θεωρώ πως ήταν ένα απολαυστικό ταξίδι που απέφερε πολλές συγκινήσεις, γνώσεις και στιγμές που θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες μέσα μου.
Στο βιβλίο σας γίνονται σημαντικές αναφορές στον τελευταίο βασιλιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τι ήταν αυτό που ξεχωρίσατε στην ιστορία του μελετώντας για εκείνον;
Πιστεύω πως στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αντικατοπτρίζονται όλες εκείνες οι τελευταίες δραματικές στιγμές της πτώσης της Πόλης. Οι προσπάθειές του να αποτρέψει την αναμενόμενη καταστροφή καθώς και η αυτοθυσία του ίδιου και των υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης, συντελούν συγχρόνως στο γέννημα των θρύλων που συνοδεύουν τα ιστορικά γεγονότα.
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή;
Η αγάπη μου για την ανάγνωση και η ανάγκη μου να αποτυπώσω την φαντασία μου στο χαρτί.
Ποιες ήταν οι δικές σας επιρροές από τον κόσμο της λογοτεχνίας;
Αγαπώ τόσο τον πεζό όσο και τον ποιητικό λόγο. Στο Αγκάθινο Στέμμα άλλωστε όπως και στο Χρυσό Αίμα, κάθε κεφάλαιο ξεκινά και με μερικές στροφές από ποιήματά μου.
Εσείς ως αναγνώστης, τι είδους βιβλία προτιμάτε; Ποια θεματολογία σας ελκύει περισσότερο και ποιο-α συγγραφέα θαυμάζετε;
Διαβάζω κάθε είδους βιβλίο. Ειδικά, επιστημονικές μελέτες, τρόμου, κοινωνικά, επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας, αστυνομικά και ποιητικές συλλογές.
Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;
Βρίσκομαι ήδη στην διαδικασία επιτόπιων ερευνών για την συγγραφή της επόμενης περιπέτειας!
Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Δραγάτση για την όμορφη φιλοξενία καθώς και για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Παρακαλώ συνεχίστε με την ίδια αγάπη προς τον κόσμο του βιβλίου. Πάντα όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια εύχομαι στους αγαπητούς μας αναγνώστες!
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Καβάλας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.
Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει συχνά κάνοντας έρευνα στα μέρη που διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων του.
Περιγραφή βιβλίου:
Μια αλήθεια καλά κρυμμένη μες στους πιο απίστευτους θρύλους. Ένα λυτρωτικό κυνήγι ζωής και θανάτου στα άδυτα της αθέατης Πόλης. Στο μέρος που στα σπλάχνα του αναγεννιούνται όρκοι και προδοσίες, αυτοκρατορικά μυστικά και συνομωσίες.
Ο Άγγελος και η Αλεξάνδρα φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συναντήσουν τον Κωνσταντίνο, τον βυζαντινολόγο φίλο τους, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμα μεγάλης ανακάλυψης. Όμως, οι εχθροί του έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Η απαγωγή της Αλεξάνδρας τούς φέρνει αντιμέτωπους με ένα τεράστιο δίλημμα: να βρουν το «κλειδί» της Αγια-Σοφιάς προδίδοντας τα μεγαλύτερα μυστικά της ανθρωπότητας και της θρησκείας ή να τα προστατέψουν με τη ζωή τους. Η αναζήτηση ξεκινά. Τα πρώτα τους ευρήματα τους οδηγούν στις υπόγειες στοές που βρίσκονται κάτω από την Κεκαυμένη Στήλη. Ένα παλιό σεντούκι με δύο χρυσά καρφιά ορίζει τη μοίρα τους…
Ένα εγχάρακτο Χριστόγραμμα, ένα χρυσό αγκάθινο στέμμα, ο τάφος του μαρμαρωμένου βασιλιά τούς οδηγούν σε αποκαλύψεις που μέχρι πρότινος φάνταζαν απλοί θρύλοι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου