Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ώρες κοινής ανησυχίας της Μαίρης Κόντζογλου



Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου με τίτλο "Ώρες κοινής ανησυχίας", μικρές ιστορίες εγκλεισμού και άλλων δεινών. Ιστορίες εμπνευσμένες από τη νέα πραγματικότητα με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι την άνοιξη του 2020. Με φόντο συνθήκες αυστηρής καραντίνας, οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων του βιβλίου είναι οι ένοικοι δυο απέναντι και εντελώς διαφορετικών πολυκατοικιών. Η μία πολυκατοικία είναι νεόδμητη ενώ η άλλη έχει ορατά τα σημάδια του χρόνου.


Και στα δύο κτήρια ζουν απλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας βιώνει αυτόν τον εγκλεισμό, όλοι τους αναζητούν τη χαρά. Ανακαλύπτουν νέα πράγματα και πρόσωπα που αγνοούσαν πως υπάρχουν χρόνια. Παράλληλα, αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση φέρνει στο φως ζητήματα της κοινωνίας που προϋπήρχαν πολύ πριν την πανδημία.

νας στρατηγός εν αποστρατεία που δεν τα ’χει καλά με κανέναν, μια γυναίκα που εγκληματεί από μεγάλο έρωτα, ένα ζευγάρι που σκόπιμα αγνοεί ο ένας την ύπαρξη του άλλου, ένας αντιρρησίας στράτευσης, δυο νέοι που ψάχνουν μόνο την αγάπη, ένας τηγανισμένος –στην κυριολεξία όμως– σατράπης σύζυγος, μια συνταξιούχος καθηγήτρια που δεν έχει τραγουδήσει ποτέ, ένας Ρωμαίος και μια Ιουλιέτα που δεν θα πάρουν ποτέ το δηλητήριο γιατί το πίνουν κάθε μέρα."

Στην πρώτη εισαγωγική ιστορία με τίτλο "Οι απέναντι" η συγγραφέας με γλαφυρο τρόπο μας παρουσιάζει τις δύο πολυκατοικίες, τη καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί και τις διαφορές της ζωής εκεί. Το ένα κτίσμα με ξεφτισμένα παντζούρια το έχει βρει η φθορά του χρόνου ενώ στο άλλο φωλιάζει η πολυτέλεια.

"Για πρώτη και τελευταία φορά οι ματιές τους ανταμώνουν. Όλο σεβασμό. Γιατί να τους χαλάει τώρα τον αγώνα; Λίγο ακόμα..."

Μια ακόμη ιστορία η οποία αναδεικνύει τις διαφορές και τα κοινά που βρίσκονται ανάμεσα στους ενοίκους των δυο πολυκατοικιών είναι το διηγήμα με τίτλο "...μισή αρχοντιά". Πρόκειται για έναν αγώνα καθαριότητας με έπαθλο τον τίτλο της καλύτερης νοικοκυράς με ηρωίδες τις ενοίκους  δυο απέναντι διαμερισμάτων.

Η συγγραφέας άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με ρεαλιστικό τρόπο έχει ως κεντρικό θέμα των διηγημάτων της τις ανθρώπινες σχέσεις επικοινωνώντας σημαντικά και αισιόδοξα μήνυματα. Το παρόν βιβλίο αναδεικνύει το γεγονός πως μπορεί να διαφέρει ο καθένας λόγω της οικονομικής του κατάστασης όμως οι ανησυχίες, τα συναισθήματά, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και η θλίψη δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους αλλά τους ενώνει. Ένα επίκαιρο έργο.

... και επειδή κανείς δεν κατάλαβε τον ερχομό της άνοιξης, όλα είναι διαφορετικά. Τα παλτό συνεχίζουν να κρέμονται μελαγχολικά στις κρεμάστρες πίσω από τις πόρτες εισόδου, τα χαλιά κυλιούνται τεμπέλικα στα πατώματα, οι θάλασσες παραμένουν μουτρωμένες.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...