Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τειρεσίας Λυγερός: Το χώρο της τέχνης δεν τον επιλέγεις αλλά σε επιλέγει



Επιμέλεια συνέντευξης: Άννα Δραγάτση 

Ο συγγραφέας Τειρεσίας Λυγερός με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο "Τα ίχνη του αίματος" απο τις εκδόσεις Λιβάνη δέχτηκε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις.


Ο αστυνόμος Σεβαστιανός, ο κεντρικός σας ήρωας θα μπορούσε να ήταν υπαρκτό πρόσωπο;


Κάθε λογοτεχνικό πρόσωπο θα μπορούσε και να είναι υπαρκτό, με την έννοια ότι ο κάθε συγγραφέας «εμπλουτίζει» τον ήρωα του λογοτεχνικά. Έτσι και ο αστυνόμος Σεβαστιανός.

Πόσο χρόνο αφιερώσετε για τη συγγραφή του βιβλίου; Υπήρξε κάποια μελέτη ψυχολογίας για την απόδοση των χαρακτήρων;

Για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου χρειάστηκα περισσότερο από ένα χρόνο. Για την απόδοση των χαρακτήρων δεν χρειάστηκα να μελετήσω ψυχολογία απλά προσπάθησα να τους «πλάσω» με αληθοφάνεια. Αναφορικά, όμως, με την πλοκή της ιστορίας ήταν απαραίτητο να διαβάσω επιστημονικά άρθρα που άπτονταν στη συγκεκριμένη επιστήμη.

Το 2019 είδατε το έργο σας "Το ημερολόγιο ενός αποτυχημένου συγγραφέα" να ανεβαίνει στην θεατρική σκηνή θα θέλατε να δείτε το μυθιστόρημα σας να μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη;

Πράγματι το 2019 και το 2022 το θεατρικό μου έργο «Το ημερολόγιο ενός αποτυχημένου συγγραφέα» ανέβηκε στο σανίδι για λίγες παραστάσεις. Τώρα αναφορικά με το μυθιστόρημα μου θεωρώ ότι οι περισσότεροι συγγραφείς θα ήθελαν να δουν τα έργα τους να μεταφέρονται στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη.

Πέρα από το αστυνομικό υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος που επιθυμείτε να υπηρετήσετε;

Λόγω του δημοσιογραφικού μου επαγγέλματος ασχολούμαι ως επί το πλείστον με κείμενα και λέξεις. Τώρα, σε σχέση με τη λογοτεχνία – τουλάχιστο μέχρι στιγμής- με «καλύπτει» η αστυνομική πλοκή. Αν και μεγάλη μου αγάπη είναι η ποίηση.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα της συγγραφής;

Το χώρο της τέχνης δεν τον επιλέγεις αλλά σε επιλέγει. Φτάνει να έχεις κάτι να πεις…

Ως συγγραφέας τι συμβουλές θα θέλατε να δώσετε σε όσους ξεκινούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Να μην τα παρατήσουν ποτέ όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουν. Να γράφουν και να διαβάζουν. Να διαβάσουν πολύ και μετά να αρχίσουν να γράφουν.

Εσείς ως αναγνώστης, τι είδους βιβλία προτιμάτε; Ποια θεματολογία σας ελκύει περισσότερο και ποιο-α συγγραφέα θαυμάζετε;

Ως αναγνώστης διαβάζω κυρίως κλασική αλλά και σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση. Ασφαλώς και μού αρέσουν πάρα πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Τώρα, αναφορικά με τον αγαπημένο μου συγγραφέα αυτός δεν είναι άλλος από τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Από τους Έλληνες ξεχωρίζω τον Κώστα Μουρσελά και τον Κώστα Ταχτσή. Όσον αφροά στους αστυνομικούς συγγραφείς αγαπημένοι είναι ο Andrea Camilleri, ο Γιάννης Μαρής και ο Πέτρος Μάρκαρης. 

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που μου κάνατε παραχωρώντας μου αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια συγγραφικά σχέδια. Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσω να μπορώ να «λέω» τις ιστορίες μου. 

Τειρεσίας Λυγερός

Ο συγγραφέας πρωτοείδε το φως κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τελευταία  χρόνια τα περνάει στο Αιγαίο. Δεν έμαθε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και αρέσκεται στη συντροφιά των αστικών, τετράποδων αιλουροειδών. Έμαθε να περνάει τη ζωή του σε σκονισμένα γραφεία, ανάμεσα σε βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις. Δεν ξέρει ποιο είναι το νόημα της ζωής και αρκείται στο να κοιτάζει το απέραντο, θαλασσινό τοπίο και να ακούει τα γουργουρίσματα των γάτων που κρύβονται στα βράχια.

Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μαύρη κάντιλακ» (εκδόσεις Ηριδανός) και το 2021 κυκλοφόρησε το δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα «Τα ίχνη του αίματος» (εκδόσεις Λιβάνη). Το 2019 ανέβηκε το θεατρικό του έργο «Το ημερολόγιο ενός αποτυχημένου συγγραφέα» στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του ίδιου στο θέατρο Δρόμος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...