Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος, Μαίρη Μαγουλά



Κωνσταντινούπολη 1929: Η Μαύρη θάλασσα παγώνει, δημιουργώντας μεγάλα κομμάτια πάγου που φτάνουν να επιπλέουν ως τον Βόσπορο. Το ίδιο σπάνιο φυσικό φαινόμενο συμβαίνει ξανά εικοσιπέντε χρόνια μετά, το 1954. Τα εικοσιπέντε πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από το ένα ψύχος στο άλλο είναι το χρονικό διάστημα δράσης των ηρώων που ζωντανεύουν στις σελίδες του νέου μυθιστορήματος της Μαίρης Μαγουλά με τίτλο "Όταν πάγωσε ο Βόσπορος". 

Κοινό σημείο αναφοράς είναι ο Βόσπορος, πιο συγκεκριμένα η αμαξοστοιχία Simplon Orient-Express, η οποία ακινητοποιήθηκε και τις δύο χρονιές από τα κομμάτια πάγου, αποτελεί σημείο συνάντησης κάποιων προσώπων του βιβλίου και τις δύο φορές οι επιβάτες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες.

Παράλληλα, οι αναγνώστες παρακολουθούν τις ιστορίες δυο παιδιών που εγκαταλήφθηκαν σε βρεφική ηλικία από τους γονείς τους το 1929 στα σκαλάκια της Αγίας Τριάδας του Σταυροδρομίου. "Η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι": ένας από τους εύστοχους τίτλους που χωρίζουν νοηματικά κάθε ενότητα του μυθιστορήματος και αποτυπώνει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που είχαν να ξεπεράσουν αυτά τα δύο κορίτσια που υιοθετήθηκαν, αναζήτησαν τους βιολογικούς γονείς τους και αντιμετώπισαν πολλές ανατροπές στον δρόμο τους. Πρόκειται για μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος και τη διαχρονικότητα του έρωτα.

Οι ήρωες ζουν με τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφή της Σμύρνης, η γενοκτονία των Αρμενίων, η συνθήκη της Λωζάννης, η φωτιά στα Ταύταλα, τραύματα που δεν θα επουλώθουν.

"Εκείνη ποτέ δεν είχε καταλάβει γιατί ακριβώς είχαν αφήσει τα σπίτια τους και ένιωθε βαθιά θλίψη που ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει τότε τη  οικογένεια της. Θύμωνε που κανένας δεν είχε ζητήσει τη γνώμη της, κανένας δεν την είχε ρωτήσει πως αισθανόταν που άφησε πίσω της τη γειτονιά  το σχολείο, τους φίλους της."

Τα ιστορικά γεγονότα αποτελόυν τη βάση για την εξέλιξη της πλοκής και δράσης των χαρακτήρων του μυθιστορήματος. Προκειται για έναν ενδιαφέροντα συνδυασμός μυθοπλασίας και ιστορικής πραγματικότητας που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Μέσα από το έργο του συγκροτείται και το πορτραίτο της Κωνσταντινούπολης των χρονών εκείνων.

Η γλαφυρή περιγραφή και αναφορά στην κουλτούρα του τόπου, τις μυρωδιές του, γενικότερα την ομορφιά και την αρχοντιά της Πόλης,  οι διάλογοι που περιέχουν  λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Πόλης παρασύρουν τον αναγνώστη να μεταφερθεί και εκείνος στα μέρη που διαδραματίζονται τα γεγονότα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

«Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση.  Οπισθόφυλλο: Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι. Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ. Βιογραφικό: Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να ...