Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θάλασσα μόνη, Ελένη Δ. Παπαδοπούλου

 


«Μου αρέσει το τέλος του καλοκαιριού το απόγευμα να περπατώ ανατολικά και να βρίσκω στις θίνες μια διαλυμένη βάρκα και τις σκιές μας. Τι παράξενο, πόσο συμπονούμε τα ερείπια από φυσικά υλικά και με την ελπίδα ότι παραμένουμε κι εμείς ωραίοι μέσα από τη φθορά μας.» 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το νέο βιβλίο της Ελένης Δ. Παπαδοπούλου με τίτλο «Θάλασσα μόνη». Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε τόπους μακρινούς και οικείους με φόντο πάντοτε τη θάλασσα. Με την αποσκευή της μνήμης η συγγραφέας επιτυγχάνει να παρουσιάσει με γλαφυρό και αριστοτεχνικό τρόπο το κλίμα της εποχής σε κάθε διήγημα. Αναμφισβήτητα τα χρόνια που επιλέγει να τοποθετήσει τις ιστορίες του βιβλίου είναι χρόνια βαρύνουσας ιστορικής σημασίας, όπως τα χρόνια μετανάστευσης με τα πλοία «Πατρίς» προς την Αμερική και την Αυστραλία και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν ταξίδια, αποχαιρετισμοί σε λιμάνια, όνειρα, κύματα που μετέφεραν φορτία, ιστορίες καπετάνιων και άθλοι που μόνο στη θάλασσα συμβαίνουν. Οι διαδρομές της θάλασσας μας οδηγούν σε φάρους που κάποια κορίτσια θαυμάζουν με δέος και σε νερά που ταξιδεύουν όμορφα ιστιοφόρα, φεριμπότ και κρουαζιερόπλοια. 

Μέσα από τα διηγήματα οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες συναντήσεων ανθρώπων που ταξιδεύουν στον Πειραιά, στον Βόσπορο, στη Μασσαλία, στην Αγγλία, στη Μάγχη, στην Αμβέρσα, στην Μπανγκόκ… στις γέφυρες των καραβιών, με όλους τους καιρούς. Οι ταξιδιώτες όμως έρχονται αντιμέτωποι με κατακτητές, αρρώστιες και ναυάγια. Η συλλογή παρουσιάζει ιστορίες που μυρίζουν θάλασσα. «Αναγνωρίζουμε συχνά σε αυτές τη μοναχικότητα του ταξιδευτή, που αναμετριέται με το ανυπέρβλητο υγρό στοιχείο και τους απρόβλεπτους ορίζοντες. Αλλά και τη μοναδικότητα της δοκιμασίας αυτής. Η θάλασσα φαίνεται μόνη. Είναι και μοναδική. Στον αφρό των κυμάτων έχει και τη χαρά της…»

Κάθε ένα από τα διηγήματα έχει έναν τίτλο που δίνει το «κλειδί» της υπόθεσης του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο αναγνώστης δεν έχει την αγωνία να ανακαλύψει την πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή των διηγημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω της άμεσης και ρεαλιστικής γραφής του συγγραφέα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το βιβλίο βασίζεται στο τρίπτυχο σκέψεις-αναμνήσεις-βιώματα. Σε αρκετά σημεία η διήγηση συνυπάρχει με το σχόλιο της συγγράφεα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το διήγημα με τίτλο «Η υπόθεση Zong, The slave ship, 1781», ένα διήγημα βασισμένο στην πραγματική ιστορία δολοφονίας εκατοντάδων σκλάβων που ρίχτηκαν αλυσοδεμένοι στον Ατλαντικό Ωκεανό από το βρετανικό δουλεμπορικό πλοίο Ζονγκ. 

«Όλη τη μέρα, μέρα που δεν φωτίζει, ψάχνουν, κυνηγούν λέξεις στο δάσος μιας ξένης γλώσσας, για να δηλώσουν πάλι και πάλι, την ύπαρξη, τη  καταγωγή, την ιδιότητα: Άνθρωποι.» 

Εν κατακλείδι, το παρόν βιβλίο είναι μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική πρόταση που προβάλει και τα δυο πρόσωπα της θάλασσας παράλληλα με την απόδοση των συναισθημάτων των ηρώων που φέρουν το φορτίο της ανάμνησης και τα βιώματα τους είναι η αφορμή να γνωρίσουμε και εμείς γεγονότα και 
θαλασσινές ιστορίες.

Βιογραφικό συγγραφέα:   


Η Ελένη Δ. Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ως εκπαιδευτικός δίδαξε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχει μεταγράψει για παιδιά λαϊκούς μύθους και θρύλους:
Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;, Ο άγιος Γεώργιος και ο Δράκος, Ιστορίες και παραμύθια απ’ όλη την Ελλάδα (εκδόσεις Μίνωας).
Μεταξύ άλλων γράφει διηγήματα, μεταγράφει και σχολιάζει συμβάντα από τον κόσμο των θαλασσών και των ταξιδιών. Έμπνευσή της ποικίλα βιώματα, αναγνώσεις, μαρτυρίες. Οι ναυτικές ιστορίες των οικείων της, τα ταξίδια της με την Έρση - το ιστιοφόρο τρεχαντήρι της οικογένειάς της. Το υγρό στοιχείο και ο τόπος που διαμένει, το Αίγιο και το λιμάνι του.
Από το 1989 ως το 2010 ήταν εργαζόμενη και μέτοχος στις βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις Σύγχρονη Σκέψη στο Αίγιο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...