Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πορτρέτο ενός γάμου, Maggie O’ Farell



Η Maggie O’ Farell μας ταξιδεύει στον 16ο αιώνα και αποτυπώνει με καθηλωτικό τρόπο τη θέση της γυναίκας και τον θεσμό του γάμου εκείνη την εποχή. Στις σελίδες του μυθιστορήματος παρουσιάζεται από τη μία το μεγαλείο της Αναγέννησης και από την άλλη η φρίκη και η σκληρότητα μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας.

Η συγγραφέας του ΑΜΝΕΤ παρουσιάζει το ιστορικό μυθιστόρημα «Το πορτρέτο ενός γάμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ. Η Ιρλανδή συγγραφέας έχοντας εμπνευστεί την ιστορία της από το πορτρέτο της νεαρής Λουκρητίας, μια μικρή ελαιογραφία, φέρνει στο προσκήνιο πληροφορίες και αναφορές για τη σύντομη ζωή της Λουκρητίας, της Δούκισσας της Φεράρας και πιο συγκεκριμένα δίνεται έμφαση στον τρόπο που δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της.

Τον χειμώνα του 1561 η Λουκρητία καλείται να συνοδεύσει τον σύζυγό της, τον Αλφόνσο, σε μια αναπάντεχη επίσκεψη σε μια εξοχική βίλα. Όταν κάθονται για δείπνο, η Λουκρητία αντιλαμβάνεται ότι ο Αλφόνσο την οδήγησε σε αυτή τη βίλα έχοντας κακό σκοπό, σχεδιάζει να τη σκοτώσει. Στην απομακρυσμένη αυτή βίλα είναι στο έλεος του ολοένα και πιο απρόβλεπτου συζύγου της.

Η πλοκή χρονικά εναλλάσσεται στα χρόνια που προηγήθηκαν της συζυκτονίας, δηλαδή πως μεγάλωσε η Λουκρητία και πως γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αλφόνσο, με τις στιγμές όπου εκείνη με αγωνιώδεις προσπάθειες να δραπετεύσει από τις θανάσιμες και ζοφερές προθέσεις του συζύγου της.

«Τρεκλίζει ίσαμε μια πολυθρόνα, σφίγγοντας το κεφάλι με τα χέρια της. Τι θα κάνει; Θέτει στον εαυτό της την ερώτηση με γαλήνιο ρυθμό, σαν να μην έχει μεγαλύτερη σημασία απ΄ το τι θα έπρεπε να φορέσει τη μέρα εκείνη, ή ποιους θα ΄πρεπε να προσκαλέσει σε μια συνεστίαση. Πρέπει κάτι να κάνει, να δράσει με κάποιον τρόπο. Αλλά τι να κάνει; Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα όταν υποψιάζεται ότι ο άντρας της προσπαθεί να τη δολοφονήσει; Σε ποιον να απευθύνει έκκληση;

Λέει στην Εμίλια να της φέρει μελάνι. Το χέρι της τρέμει καθώς πιέζει το μαχαίρι στο μίσχο του φτερού, λες και το μπράτσο της θυμάται τη δύναμη της αρρώστιας, λες και ριγεί ακόμα απ΄ τον φόβο της.»


Το παρόν μυθιστόρημα επιτυγχάνει μέσω της καλογραμμένης αφήγησης και της δράσης των ηρώων να διατηρήσει το σασπένς και το αναγνωστικό ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα παρά ο γεγονός πως είναι γνωστή η τραγική κατάληξη της ηρωίδας. Η Maggie O’ Farell επιλέξει αυτή τη φορά να θέσει στο κέντρο του αφηγηματικού της κάδρου μια προσωπικότητα, μια ηρωίδα που συγκεντρώνει στο πρόσωπο της όλες τις γυναίκες της εποχής που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους για να τις διαδεχτούν άλλες. Με τις συζυκτονίες να γνωρίζουν τη σιωπηρή επιδοκιμασία των οικογενειών του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...