Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαγόνι τρίτης θέσης- Πασχάλης Πράντσιος

 



Το μυθιστόρημα του Πασχάλη Πράντζιου μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η ζωή τριών γενιών καλλιτεχνών, από τη δικτατορία του Μεταξά, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την γερμανική κατοχή, το εμφύλιο και τις πληγές του ως τη Χούντα και την Μεταπολίτευση. Σε αυτό το πέρασμα του χρόνου οι αναγνώστες παρακολουθούν τη ζωή ενός ηθοποιού που διαχρονικά ακολουθεί μία πορεία τραχιά και δύσκολη. Παράλληλα προβάλλονται οι δυσκολίες, οι ανατροπές που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι το Λενάκι, η οποία μεγαλώνοντας στην Ροδίτσα Φθιώτιδος την δεκαετία του '30 ξεφεύγει από τα ασφυκτικά δεσμά της επαρχίας και της αυστηρής μητέρας της και ακολουθεί το όνειρό της τραγουδώντας στα θεατρικά μπουλούκια. Η ζωή της χαρακτηρίζεται από έρωτα, πάθη, απώλειες και πάθη. Αγωνίζεται καθημερινά για τη Τέχνη και μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της. Η κόρη της, Κάλλι βαδίζει στον ίδιο δρόμο και γίνεται μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και η εγγονή της, η Ελένη ακολουθεί την ίδια πορεία. 

«Με μια βαλίτσα όνειρα ταξίδευε το Λενάκι, βαγόνι τρίτης θέσης ξύλινο, στην αγκαλιά του Ανδρέα. Ξαπλωμένοι κι οι δυο πάνω στα άχυρα που είχε το βαγόνι τους για θέσεις, παρέα μ΄ ένα μπουλούκι που οι ηθοποιοί του επέστρεφαν στην Αθήνα αποκαμωμένοι από μια αποτυχημένη τουρνέ, άλλη μια φορά χωρίς χρήματα, με την ανασφάλεια που θα παίξουν αύριο. Ήταν χαρούμενη το Λενάκι που θα πήγαινε στην Αθήνα κι ο Ανδρέας που την κοίταγε ερωτευμένα όλο και την ενθάρρυνε.»

Μέσα από την ιστορία ζωής των τριών γυναικών σκιαγραφείται η ιστορία της ίδιας της χώρας μας, μια εποχή του το φως συνδιαλέγεται με το σκοτάδι. Μέσω της αμεσότητας του συγγραφέα και των ζωντανών διαλόγων η ιστορία των θεατρικών μπουλουκιών μας παρασύρει στο κλίμα της εποχής. Αξιοσημείωτη είναι η ενδιαφέρουσα παρουσίαση λεπτομερειών σχετικά με θεατρικά μπουλούκια τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην φυσιογνωμία της Τέχνης του θεάτρου. 

«Οι λέξεις...πόσο αδύναμες στέκονται κάποιες φορές να εκφράσουν την οδύνη του θανάτου!»

«Αν ήταν πίνακας ζωγραφικής θα έφερε τον τίτλο οιμωγή' αν ήταν τραγούδι θα ήταν σπαραγμός των αγγέλων ' αν ήταν ποίημα θα το ζήλευε μέχρι κι ο Επιτάφιος του Ρίτσου.»

«Μισός αιώνας και πλέον από εκείνη τη στιγμή και λίγο να αφουγκραστεί κανείς, θα τον ακούσει τον αντίλαλο της κραυγής της ' είναι ακόμη φυλαγμένος στα βάθη της θάλασσας και τις σπηλιές των βουνών.»   


Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πορτρέτ

«Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση.  Οπισθόφυλλο: Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι. Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ. Βιογραφικό: Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να διαβ