Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Σύνδρομο του Μεσσία | Ηλίας Μωραΐτης




Ο συγγραφέας του bestseller «Ο Σκακιστής» παρουσιάζει ένα συναρπαστικό αστυνομικό και ψυχολογικό μυθιστόρημα για την διαχρονική και σκληρή μάχη του καλού με το κακό. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την ψυχική νόσο, μια καλογραμμένη ιστορία με κινηματογραφική δράση των ηρώων.

Μέσα από την αφήγηση ο συγγραφέας αποκαλύπτει πτυχές μιας προσωπικότητας ενός παρανοικού καλλιτέχνη. Δραματικός χώρος που εξελίσσονται τα γεγονότα είναι τα Ιωάννινα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Ο αφηγητής δεν είναι αποστασιοποιημένος αλλά μέρος της πλοκής του μυθιστορήματος.

Φρικτά εγκλήματα, ο έρωτας και το πάθος για την Τέχνη είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το κάδρο αυτού του μυθιστορήματος . Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο Άγγελος Αλεξάκης ξεχωρίζει για την επιπολαιότητα του, τον υπέρμετρο εγωισμό του, τα κρυμμένα του μυστικά και τις λάθος αποφάσεις του. Αξιοσημείωτη είναι η μελέτη του συγγραφέα σχετικά με τη ψυχική νόσο και το «σύνδρομο του Μεσσία» αποδίδοντας μέσα από τις εξελίξεις της ιστορίας τις προθέσεις ενός ατόμου που σταματά την φαρμακευτική αγωγή και τις συνεδρίες με τον ψυχίατρο και γίνεται απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Παράλληλα αινιγματικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνομικοί, ένας ντετέκτιβ με σκοτεινό παρελθόν, μια μυστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και μια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, αλλάζουν τις ισορροπιες στην ζωή του ήρωα και την αναζήτηση της αλήθειας.

Με κάθε νέο στοιχείο που ανακαλύπτεται σχετικά με τις γυναικοκτονίες ενισχόνται οι υποψίες του καλλιτέχνη πως εκείνος είναι ο δράστης. Το γεγονός πως οι αναγνώστες δεν γνωρίζουν τι συνέβη πραγματικά και προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο μαζί με τον ήρωα του βιβλίου, με συνεχείς και πολλές ανατροπές, διατηρεί την αγωνία και το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

«Οι επόμενες δύο μέρες κυλούν απροσδόκητα ήρεμα. Αφήνω έξω από το μυαλό μου το ενδεχόμενο της σύλληψής μου από την αστυνομία και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποσπάσει τις σκέψεις μου από τον θάνατο της Χαράς, ο οποίος γεννά μέσα μου άκρως αντιφατικά συναισθήματα. Η υποψία μιας αόρατης ευτυχίας πεταρίζει ανέμελη, σαν πολύχρωμη πεταλούδα, μέσα στο απέρατο τοπίο της θλίψης μου. Για δυο μέρες, δεν συναντω άνθρωπο, ούτε μου τηλεφωνεί κανείς. Μονάχα ζωγραφίζω. Μέρα νύχτα δουλεύω ασταμάτητα, δίχως να φύγω στιγμή από το εργαστήρι μου. Την τρίτη μέρα, όμως, ξυπνώ μουδιασμένος. Ένα αφόρητο αίσθημα δυστυχίας λυσσομανά μέσα μου και απαισιόδοξες σκέψεις διακατέχονται η μία την άλλη.»


Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως | 1 - 17 Σεπτεμβρίου 2023

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 210 εκδότες, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα στο μεγάλο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023. Φεστιβάλ Βιβλίου- Διοργανωτές  Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, αναγνωρισμένο, πλέον, ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, πραγματοποιεί το 2023 μία μεγάλη επιστροφή.  Το σύνολο, σχεδόν

Κατερίνα Γαϊτάνου: Η λογοτεχνία έχει το προνόμιο να «κατασκευάζει» ανάλογα με τις εκάστοτε τάσεις τις αξίες και τους χαρακτήρες των ηρώων της

Η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου, με αφορμή την έκδοση της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο "Κάμερα" απάντησε στις ερωτήσεις μας. Πως προέκυψε ο τίτλος της συλλογής σας; Ο τίτλος της συλλογής προέκυψε τελείως αυθόρμητα – ένα απόγευμα που κοιτούσα φωτογραφίες από τα ταξίδια μου στο Instagram σκέφτηκα ότι οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με κάποιο μικρό κείμενο. Άρα λογικά θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, ένα μικρό διήγημα να «αντιπροσωπεύεται» από μία νοερή φωτογραφία. Κάτι σαν φιλμογράφηση της σκέψης. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Νομίζω η ανάγκη μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποιες κοινές σκέψεις και συναισθήματα. Στα διηγήματα σας ζωντανεύουν εικόνες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας πιστεύετε πως η έννοια της αθωότητας έχει αλλάξει νόημα σήμερα; Η έννοια της αθωότητας όπως τη θέτετε κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ. Η πραγματικότητα, σύγχρονη ή μη, είναι το ακριβώς αντίθετο από οτιδήποτε φερόμενο ως αθώο, διότι κάτι

Τριήμερο Αφιέρωμα στον Stephen King

Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βασιλιά  θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και το Cine Παναθήναια. Παράλληλα αποκλειστικά θα είναι διαθέσιμο το νέο βιβλίο του Stephen King «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Παναθήναια και τον Ηλία Φουντούλη διοργανώνουν το πρώτο Τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Stephen King. Ένα αφιέρωμα εμπνευσμένο από τον πιο γνωστό συγγραφέα τρόμου με ένα τεράστιο έργο που καλύπτει πολλές δεκαετίες και αμέτρητα μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Πολλές από τις ιστορίες του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες κάνοντας έτσι γνωστό τον Stephen King και σε ένα άλλο διαφορετικό κοινό. Αυτό το καλοκαίρι, τρεις ταινίες μας συστήνουν τον πολυποίκιλο κόσμο του δημιουργού αλλά και το πολύπλευρο ύφος γραφής ενός συγγραφέα που μπορεί να γράφει κυρίως ιστορίες τρόμου, αλλά έχει πολλά ακόμη να μας αφηγηθεί. Ακολουθούν οι ταινίες του αφιερώματος Stephen King στον κινηματο