Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι καλοί πεζοπόροι, Μαρία Καλιόρη



 «Οι καλοί πεζοπόροι», η συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Καλιόρη παρουσιάζει δέκα ιστορίες ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με τη βάσανο της μνήμης. Κυριεύονται από αναμνήσεις στενά συνδεδεμένες με τόπους και χρόνους που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχή τους και καθόρισαν τα βήματα της πορείας της ζωής τους.

Οι ήρωες των διηγημάτων αναπολούν πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος και αναζητούν τη λύτρωση. Με θέματα την φύση, την οικογένεια, τον θάνατο, την ασθένεια οι καλοί πεζοπόροι καλούνται να διανύσουν αποστάσεις στο χώρο και στο χρόνο, να μετακινηθούν ψυχικά και σωματικά, για ν' αντιπαλέψουν το τετελεσμένο, το ανεπίστρεπτο της ζωής. 

«Το κυνήγι του θησαυρού είναι μόνο χρόνος, μοιρασμένος σε τρεις λέξεις. Είναι οι τρεις λέξεις που μπορούν να πουν όλες τις ανθρώπινες ιστορίες: Γεννήθηκαν-Έζησαν-Πέθαναν. 

Μερικοί, λες και γεννιούνται για να πεθάνουν. 

Οι τυχεροί γεννιούνται για να ζήσουν.

Υπάρχουν, όμως και κάποιοι, που γεννιούνται κι αφού πεθάνουν. Αυτοί, καταφέρνουν να ζουν ,για πάντα.»

Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της ελληνικής πραγματικότητας άλλοτε στις πόλεις και άλλοτε στην επαρχία παρουσιάζουν ένα κοινό στοιχείο: την σταδιακή αλλαγή φυσιογνωμίας της κάθε γειτονιάς. Η κάθε στιγμή που περνά για τους ήρωες φαίνεται αναστρέψιμη όμως το πλήρωμα του χρόνου είναι σκληρό μαζί τους και δεν τους επιτρέπει να εξελιχθούν όσο εκείνοι θέλουν, ζουν σε χώρο αβεβαιότητας, σε τόπο συνεχώς κινούμενο. 

Αξιοσημείωτη είναι η ευαίσθητη συγγραφικά προσέγγιση της Μαρία Καλιόρη στα ψυχικά τραύματα των ηρώων της δημιουργώντας ιστορίες με αμεσότητα, τρυφερότητα και ρεαλισμό. 

«Μ’ άφησε λίγο πριν από τα πλατάνια, κοντά στο ποτάμι, χαιρετηθήκαμε ανεπίσημα, αφού όπως υπολόγιζε θα έμενα εκεί, τουλάχιστον, για μια μέρα ακόμα.

Μπήκα στον κήπο του σπιτιού περπατώντας ανάποδα, σαν κάβουρας. Αν μ’ έβλεπε κάποιος θα υποστήριζα ότι μόλις είχα ξυπνήσει κι είχα κατέβει να στήσω ένα χιονάνθρωπο. Οι πατημασιές μου πάνω στο χιόνι δήλωναν την πραγματική μου πορεία, άπλωσα το χέρι μου κι έχωσα στην τσέπη μου τα τελευταία άχυρα που γλίστρησαν απ’ τα ρούχα και τα μαλλιά μου.

Κανείς δεν είχε προσέξει την απουσία μου.

«Τόσο το καλύτερο, σημασία έχει να προσέχουν την παρουσία σου» σκέφτηκα.»





Φωτογραφία και κείμενο: Άννα Δραγάτση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πορτρέτ

«Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση.  Οπισθόφυλλο: Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι. Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ. Βιογραφικό: Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να διαβ