Paul Gauguin (1848-1903), «Νεκρή φύση με ανθοδοχείο», 1896 |
Οι θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή τα δυο έργα της National Gallery που παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ξεκινούν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου ξεκινά η θεματική ξενάγηση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή που δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει όλες τις πτυχές των δυο έργων της National Gallery του Λονδίνου, τα οποία παρουσιάζονται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος έως τον Ιανουάριο.
Με αφορμή την επετειακή έκθεση “Van Gogh: Poets and Lovers” που διοργανώνει η National Gallery στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 200 ετών από την ίδρυσή της, στην οποία παρουσιάζονται και δυο αριστουργήματα του Vincent van Gogh από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, η National Gallery έχει δανείσει στο Ίδρυμα τη «Νεκρή φύση με ανθοδοχείο» του Paul Gauguin και το «Τοπίο με λεύκες» του Paul Cézanne.
Νεκρή φύση με ανθοδοχείο
Η «Νεκρή φύση με ανθοδοχείο» του Paul Gauguin, που δημιουργήθηκε το 1896 λίγους μόλις μήνες μετά την άφιξη του Gauguin στην Ταϊτή, έχει τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από το έργο της μόνιμης Συλλογής «Νεκρή φύση με γκρέιπφρουτ» το οποίο ο ίδιος καλλιτέχνης ζωγράφισε περίπου πέντε χρόνια αργότερα, όταν είχε εγκαταλείψει την Ταϊτή για τις Μαρκήσιες Νήσους.
Paul Gauguin (1848-1903), «Νεκρή φύση με γκρέιπ φρουτ», 1901 ή 1902Τοπίο με λεύκες |
Το «Τοπίο με λεύκες» του Paul Cézanne δημιουργήθηκε μεταξύ του 1885 και του 1887 και χρονολογείται περίπου την ίδια περίοδο με την «Αυτοπροσωπογραφία» του, έργο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος, δίπλα στην οποία έχει τοποθετηθεί. Αναπαριστά ένα χαρακτηριστικό τοπίο της Προβηγκίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το συγκρίνει κανείς με την «Εξοχή του Ωβέρ-συρ-Ουάζ» του ίδιου καλλιτέχνη, που εκτίθεται στη διπλανή αίθουσα.
Paul Cézanne (1839-1906), «Τοπίο με λεύκες», 1885-1887 |
Η θεματική ξενάγηση, που έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 2 έως τις 24 Νοεμβρίου, προσφέρει μια αναλυτική παρουσίαση των δυο έργων και αποκαλύπτει τους συσχετισμούς τους με τα έργα της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος δίπλα στα οποία παρουσιάζονται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου