Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

η καρδιά του κόσμου, Ειρήνη Νικολάρη Καλαμάρη

 


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το μυθιστορημα της Ειρήνης Νικολάρη-Καλαμάρη «η καρδιά του κόσμου». Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Χίο την εποχή που το νησί βρίσκεται τουρκοκρατούμενο. Πιο συγκεκριμένα, την Άνοιξη του 1609, ο Ιταλός ζωγράφος Φραντσέσκο Αλμπάνι φτάνει εκεί. Έπειτα από την επίσκεψη του σε ένα μοναστήρι του νησιού φτάνει στα χέρια του ένα χειρόγραφο που ζωντανεύει ξανά μια ιστορία αγάπης που ανήκει στα μεσαιωνικά χρόνια. 

Στις σελίδες του χειρόγραφου σημειώματος ο Ιταλός ζωγράφος γίνεται μάρτυρας του έρωτα της Ζακελίνας, μοναχοκόρης του άρχοντα Νικολάου Φορνέτι Ιουστινιάνη και του Ευγένιου, υπηρέτη του πατέρα της. Ένας απαγορευμένος έρωτας που θα βρέθει σε επικίνδυνα μονοπάτια, η ζωή και των δύο θα απειληθεί, ο βίαιος χωρισμός τους θα τους οδηγήσουν από τη Χίο στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή κοντά στην Άλωση της Πόλης. Η Ζακελίνα από ένα σκλαβοπάζαρο της Πόλης βρίσκεται μοναχή σε ένα αυστηρό μοναστήρι και ο Ευγένιος αποδρά από τη φυλακή και πηγαίνει μαζί με τον Ιωάννη Ιουστιάννη, με τον οποίο τους συνδέει δυνατή φιλία, να υπερασπιστούν τα τείχη από τους βαρβάρους που την απειλούν. Με αυτόν τον τρόπο, η συγγραφέας μέσα από την ιστορία αυτών των ηρώων και με την αγωνία για την επανένωση τους, σκιαγραφεί και αναφέρει με αριστουργηματικό τρόπο γνωστές και άγνωστες πτυχές των γεγονότων της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. 

«Ο Ευγένιος δεν φάνηκε να τον ακούει. Η ονειρεμένη Κωνσταντινούπολη στα μάτια του είχε ήδη αποκτήσει τη μορφή της χαμένης Ζακελίνας του»

Παράλληλα, αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την έννοια του ηρωισμού και της αγάπης για την πατρίδα, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του Ιωάννη Ιουστιάννη Λόγγου, ο οποίος με αυταπάρνηση ταξίδεψε από τη Ρώμη και με θυσία αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε την πολιορκημένη Βασιλεύουσα. Έλληνες και Τούρκοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ενετοί και Γενουάτες εγκλωβίζονται σ’ έναν αγώνα ζωής και θανάτου, ενώ συντελείται η καταστροφή της μυθικής Κωνσταντινούπολης.

«Ξέρεις, οι μνήμες που κουβαλά κάθε τόπος, η γεωγραφική του θέση επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ψυχοσύνθεσή μας και αποτελούν...»

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα καθηλωτικό ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωες που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της αληθινής αγάπης, φιλίας,της ανθρώπινης μοίρας και τύχης. Ρεαλιστικές εικόνες, γλαφυρές περιγραφές και κινηματογραφική δράση των πρωταγωνιστών συνθέτουν το κάδρο του έργου. Ο αφηγητής είναι αποστασιοποιημένος και δεν δυσχεραίνει με περιττές ιστορικές αναφορές την αναγνωστική διαδικασία, δίνει μόνο ψήγματα-ιστορίας που είναι καθοριστικά και σημαντικά για την εξέλιξη της πλοκής. Ένας ενδιαφέροντας συνδυασμός μυθοπλασίας και ιστορικής πραγματικότητας που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...

ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Άρης Σφακιανάκης

«Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» συμπληρώνει την τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Άρη Σφακιανάκη, έπειτα από τα βιβλία «Η έξοδος» και «Στη σκιά του Κυβερνήτη». Το βιβλίο μας μεταφέρει στην εποχή που ξεκίνησε μετά από την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και την έλευση του ανηλίκου τότε Όθωνα. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που βίωσε η χώρα.  Αφήγητης της ιστορίας είναι ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς από το Ιάσιο που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, αρχικά ήταν στη δούλευση του Ι. Κωλλέτη και έπειτα βρέθηκε στο πλάι του Όθωνα αναλαμβάνοντας να κάνει μαθήματα ελληνικών στη βασίλισσα Αμαλία και έτσι εγκαθίσταται στο παλάτι. Ο νεαρός με το παρατσούκλι «πρίγκιψ» μας αφηγείται στιγμιότυπα της ζωής του παλατιού, σκιαγραφεί και αποδίδει με μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση κάθε πτυχή της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Όθωνα και της Αμαλίας.  Όσο αφορά την περίπτωση της βασίλισσας Αμαλίας το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα ξεχωριστ...

«Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση.  Οπισθόφυλλο: Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι. Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ. Βιογραφικό: Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να ...