Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημήτρης Μαραμής: «Tο Γιοφύρι της Άρτας» και «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» στο Φεστιβάλ Δελφών «To Λάλον Ύδωρ» 2025



Το Φεστιβάλ Δελφών «To Λάλον Ύδωρ» παρουσιάζει την Κυριακή 6 Ιουλίου δύο μουσικοθεατρικά  έργα  του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή: το «Το Γιοφύρι της Άρτας» βασισμένο στο αριστουργηματικό, δημοτικό μας τραγούδι και το «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά, παντρεύοντας τη σύγχρονη μουσική έκφραση με τη λαϊκή μας παράδοση. Το «Στοιχειό της Χάρμαινας» βασίζεται σε θρύλους της Άμφισσας και στο ομώνυμο παραμύθι της Μάντυς Δασκαλοπούλου.

Μια μεγάλη παραγωγή με 200 άτομα  επί σκηνής

Η παρουσίαση των δύο αυτών έργων του Δημήτρη Μαραμή στο «Λάλον Ύδωρ» αποτελεί μία καλλιτεχνική συνάντηση καταξιωμένων καλλιτεχνών με την τοπική κοινωνία: ταλαντούχους ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά και εθελοντές της Φωκίδας, που με ακάματη πειθαρχία συμμετέχουν σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, κάτι εξαιρετικά σημαντικό αλλά και πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των δύο έργων είναι η μαγεία, η υπερφυσική τους διάσταση και η συγκινησιακή τους δύναμη, που αγγίζει τον ακροατή/θεατή καθώς ανασύρει από τα βάθη της ψυχής του τις αρχέγονες μνήμες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η μουσική γλώσσα του Δημήτρη Μαραμή στα δύο παραπάνω έργα, αντλεί έμπνευση από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, γεννώντας ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγει κυρίως πνευστά μουσικά όργανα κι ερμηνευτές με κριτήριο τα γήινα χρώματα των φωνών τους.

Τα δύο έργα αποτελούν μέρος της μουσικοθεατρικής τριλογίας του συνθέτη, «Οι Στοιχειωμένοι», μια ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.



Συντελεστές: 

Ερμηνευτές του Γιοφυριού της Άρτας: Βασιλική Καρακώστα - Νίκος

Ζιάζιαρης - Σταμάτης Πακάκης

Ερμηνευτές του Στοιχειού της Χάρμαινας: Νίκος Παπουτσής - Βιολέττα

Γαλανοπούλου - Έλενα Αβραμίκου - Παναγιώτης Λύτρας

Μικτή Χορωδία «Θάμυρις» του Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι» -

μαέστρος/διδασκαλία: Ιωάννης Χατζής

Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας - μαέστρος/

διδασκαλία: Στάθης Αρβανίτης

Μικτή Χορωδία «Ορφέας» Ιτέας - μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος

Κομνάς

Φωνητικό Σύνολο «ΗΧΩ» Ωδείου Άμφισσας- μαέστρος/διδασκαλία:

Ελένη Ιντέρνου

Δημοτική Χορωδία Θήβας - μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος Κομνάς

Μουσικό σύνολο: Κλαρινέτο - Μίνα Τσάμου, Τρομπέτα - Διονύσης

Αγαλιανός, Τρομπόνι - Γιάννης Καΐκης, Κοντραμπάσο - Χρυσάνθη

Παγγέλα, Τύμπανα - Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πιάνο: Δημήτρης

Μαραμής.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

TICKET SERVICES

- online

- τηλεφωνικά: 2107234567

- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εισιτήρια Early Bird 10€ έως &4/7/2025

Γενική είσοδος 15€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Η Μαθητεία των Προέδρων» του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ε. Παντελόγλου «Η Μαθητεία των Προέδρων». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σ’ αυτόν τον επαγγελματικό χώρο, τέτοιες ιστορίες επαναλαμβάνονταν σαν να ξεκινούσε και πάλι η παρτίδα σκακιού που σκόπιμα οι παίχτες της την είχαν αφήσει στη μέση. Η εγκατάσταση στον Οργανισμό σε θέση ευθύνης νέων κομματικών στελεχών ή προσώπων εμπιστοσύνης των στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής επαναλαμβανόταν με πανηγυρικό ύφος και άπειρες παραλλαγές. Ο αέναος κύκλος της Μαθητείας των Προέδρων συνεχιζόταν. Εκείνη η ώρα, που το ψιλόβροχο γινόταν μπόρα που ξέπλενε τα πάντα γύρω της, σηματοδοτούσε πως η ζωή στον Οργανισμό θα προχωρούσε, αδιάφορη για το ποιος θα έφευγε και ποιος πάλι θα ερχόταν. Σαν ένας άλλος αδιέξοδος, τελικά, κοπετός. Καταστροφικός σαν κηλίδα πετρελαίου, που στην αρχή έπαιρνε τη μορφή ενός ουράνιου τόξου, ή μιας μεταλλικής λάμψης, και κατέληγε να γίνεται μπάλωμα και θλιβερός ιριδισμός στις ταραγμένες θάλασσες της Δημόσιας Διοίκησης...

«Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο «Ένας ανεκτίμητος θησαυρός» της Ελένης Γεωργούση.  Οπισθόφυλλο: Σμαράγδα το όνομά της. Και όπως τα περισσότερα πολύτιμα ρουμπίνια και σμαράγδια, κρύβει πίσω της μία σκοτεινή ιστορία. Την ημέρα της γέννησής της, στα χέρια των γονιών της –δύο από τους μεγαλύτερους πειρατές της τότε εποχής– βρέθηκε ένα από τα πολυτιμότερα σμαράγδια που είχαν κλαπεί ποτέ. Εξού και το όνομα της όμορφης κόρης τους. Πολλοί πειρατές και ναυτικοί μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν αυτό το σμαράγδι. Ποιο από τα δύο σμαράγδια όμως έχει τελικά τη μεγαλύτερη αξία; Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει τις χαμένες αξίες των ανθρώπων, τους πειρασμούς και τον πιο ιερό δεσμό, αυτόν της οικογένειας. Ένα μικρό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, που θα θέλαμε να ζήσουμε και οι ίδιοι, ή καταστάσεις που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ποτέ. Βιογραφικό: Η Ελένη Γεωργούση γεννήθηκε το 1999 στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Στην εφηβική της ηλικία ξεκίνησε να ...

 Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου "Η Πηνελόπη στη Χίο", που βασίζεται στις Πρώτες ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, μας ταξιδεύει στη νεαρή ηλικία της αγαπημένης συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων. Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Χίο και είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον τόπο των παππούδων της. Ένα καλοκαίρι που θα κρατήσει ζωντανό στο νου και τη καρδιά για πάντα. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της Πηνελόπης από τον πρώτο της έρωτα, τον Νικολή, από τις βόλτες και τις περιπέτειες τους στο νησί. Αναμνήσεις που μυρίζουν μαστίχα και μανταρίνι.  "Πολλά χρόνια αργότερα, έναν σκληρό Απρίλη, η ματιά της Πηνελόπης έπεσε στους τελευταίους λαλάδες που φύτρωναν στο παρτέρι στον Κηφισιά. Λίγο πριν διαλέξει την αιώνια σιωπή, το μυαλό της γύρισε σε εκείνο το καλοκαιρινό απομεσήμερο στη Χίο και στα κατσαρά ξανθιά μαλλιά του Νικολή. Του αγοριού που μύριζε ψάρι, μανταρίνι και μαστίχα- και στο βάθος, κάτι πιο πικρό."  Πρόκειται για ένα έξοχο και...